PROSLAVA 20. OBLJETNICE OLUJE

Nema govora o braniteljskom bojkotu mimohoda u Zagrebu

27.07.2015 u 15:31

Bionic
Reading

Mnoge braniteljske skupine odazvat će se vojnom mimohodu koji će se 4. kolovoza održati u Zagrebu u povodu proslave 20. obljetnice Oluje, istaknulo je Ministarstvo branitelja, a Ministarstvo obrane dodalo da je na mimohod pozvalo predstavnike Udruga iz Domovinskog rata te do četvrtka, za kada je najavljen sastanak Organizacijskog odbora i braniteljskih udruga, očekuju njihovo konačno očitovanje o sudjelovanju i broju pripadnika

Podsjetimo, ratni pripadnici gardijskih brigada i pripadnici Specijalne policije objavili su u nedjelju priopćenje kojim izražavaju neslaganje s, kako tvrde, 'Vladinim politiziranjem 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluje i najavljuju da neće biti na vojnom mimohodu u Zagrebu. U obrazloženju odluke navode da je mimohod organiziran isključivo za predizborne svrhe te da je njime Vlada 'htjela umanjiti značaj proslave i obilježavanja akcije Oluje u Kninu'.

Uz napomenu da su primili potvrde mnogih braniteljskih skupina koje će se odazvati mimohodu, ministar branitelja Predrag Matić i Ministarstvo branitelja mole da se i ta činjenica poštuje i uvažava kad se govori o tobožnjem braniteljskom bojkotu mimohoda. Ističu i da poštuju odluku ratnih pripadnika gardijskih brigada i pripadnika Specijalne policije te ju smatraju legitimnom i nemaju namjeru problematizirati takvu odluku.

'Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane organiziraju mimohod s osjećajem ponosa i dubokom zahvalnošću svim hrvatskim braniteljima koji su u kolovozu 1995. sudjelovali u oslobađanju Republike Hrvatske, vraćanju okupiranih teritorija u nadležnost njezinih institucija i zakona te završetku rata. Prema tome, mimohod je namijenjen svim hrvatskim građanima i braniteljima i svi su na njega pozvani i dobrodošli', poručilo je Ministarstvo branitelja, a 'ministar Matić zato više ne namjerava komentirati pojedince i skupine koji svojim nedolaskom žele umanjiti važnost i veličinu mimohoda te na račun toga dobivati javnu pozornost'.

Zbog čestih pitanja o sudjelovanju branitelja na svečanom mimohodu, oglasilo se i Ministarstvo obrane priopćivši da je pozvalo na mimohod predstavnike Udruga iz Domovinskog rata te kako do četvrtka, kada je najavljen sastanak Organizacijskog odbora i braniteljskih udruga, očekuju njihovo konačno očitovanje o sudjelovanju i broju pripadnika.

Ministarstvo obrane 'vjeruje da će branitelji odazivom i sudjelovanjem na mimohodu uveličati dan koji slavimo, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 20. godišnjicu vojno-redarstvene akcije Oluje i na taj način pokazati tko je hrabro i časno obranio i stvorio Republiku Hrvatsku, utemeljenu na vrijednostima koje danas njegujemo kao odgovorna članica međunarodne zajednice i međunarodnih organizacija'.