istraživanje

Nema dokaza oštećenja mozga zbog tzv. havanskog sindroma

18.03.2024 u 17:27

Bionic
Reading

Znanstvenici američke vlade nisu pronašli nikakve značajne dokaze oštećenja mozga u skupini saveznih zaposlenika koji su prijavili simptome tzv. "havanskog sindroma" koji se pojavio 2016., po istraživanjima čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak u medicinskom časopisu

Znanstvenici Nacionalnih instituta za zdravlje (NIH) zaključili su da ne postoje razlike u većini kliničkih pokazatelja između skupine 86 zaposlenika i odraslih članova njihovih obitelji koji su prijavili neuobičajene zdravstvene probleme i skupine zdravih dobrovoljaca koji su imali slične radne zadatke.

Simptomi misteriozne bolesti, koje su prvi put prijavili zaposlenici američkog veleposlanstva u Havani i koji su kasnije pogodili diplomate, špijune i drugo osoblje širom svijeta, uključuju pritisak u glavi s glavoboljama, migrenama, vrtoglavicama i problemima s pamćenjem te sa sluhom.

"Ti pojedinci imaju simptome koji su stvarni, uznemirujući i jako ih se teško liječi", rekao je dr. Leighton Chan, glavni znanstvenik Kliničkog centra NIH-a i glavni autor istraživanja, u vezi zaključaka objavljenih u časopisu JAMA.

Sudionici istraživanja, uključujući osoblje koje je bilo stacionirano na Kubi, u Kini, u Beču i SAD-u, bili su podvrgnuti nizu testiranja - kliničkih, slušnih, vizualnih, neuropsiholoških. Izvršene su im različite vrste MRI snimanja kako bi im se istražilo volumen, strukturu i funkciju mozga.

Zaključci dva istraživanja provedena od 2018. do 2022. ne odgovaraju rezultatima istraživanja Sveučilišta u Pennsylvaniji, koji su bili objavljeni u JAMA-i 2019., a koji su pokazali određene suptilne promjene na mozgu kod pogođenih osoba.

Chan je rekao da je NIH koristio rigoroznije protokole za MRI snimanja i da je kontrolna skupina bolje odgovarala eksperimentalnoj u smislu radnih zadataka i lokacije boravka.

Naglasio je da istraživanja ne mogu isključiti da je simptome izazvao neki vanjski događaj. 

Dr. David Relman, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford, istaknuo je u uvodniku u JAMA-i da su ranija istraživanja zaključila da bi se neki slučajevi mogli objasniti izloženošću radiofrekventnoj energiji, predloživši bolje praćenje pojave bolesti kod zaposlenika američke vlade. Chan je rekao da bi takav pristup mogao izazvati veću zabrinutost kod zaposlenika.

Znanstvenici NIH-a utvrdili su da je više od četvrtine pacijenata koji su prijavili simptome razvilo kronično stanje zvano perzistentno posturalno-perceptivna vrtoglavica. Prijavili su i značajno povećanje umora, post-traumatskog stresa i depresije u odnosu prema kontrolnoj skupini.

Zaključci MRI snimki mozga trebali bi "donekle utješiti pacijente" jer nije pronađena veza između neobičnih simptoma i neurodegenerativnih promjena, rekao je Louis French, sudionik istraživanja i direktor Centra izvrsnosti pri Vojnom medicinskom centru Walter Reed.

Američke obavještajne agencije zaključile su prošle godine da "nije vjerojatno" da je strani neprijatelj odgovoran za havanskim sindorm.

Sugerirale su da su prijavljeni simptomi vjerojatno rezultat postojećih zdravstvenih stanja, konvencionalnih bolesti i okolišnih čimbenika.

"Mislim da ništa u našem istraživanju tome ne proturječi", rekao je Chan.