britanska agencija za lijekove

Nema dokaza da alkohol utječe na djelotvornost cjepiva protiv covida-19

  • Autor: V.Mo./Hina
  • Zadnja izmjena 12.05.2021 10:04
  • Objavljeno 12.05.2021 u 10:04
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Davide Pischettola/NurPhoto / Shutterstock Editorial

Nema dokaza da alkohol nakon cijepljenja protiv covida utječe na učinkovitost cjepiva, objavila je britanska regulatorna agencija za lijekove (MHRA), koja je reagirala nakon što su na društvenim mrežama zaredali napisi o tomu da je potrebno suzdržati se od alkohola dva tjedna nakon cijepljenja

"Zasad nema dokaza da alkohol utječe na učinkovitost cjepiva protiv covida", priopćila je MHRA. Jednako tako, ništa u informacijama proizvođača cjepiva niti u uputama britanske zdravstvene službe (NHS) ne upućuje na takav zaključak.

Smatra se da je teorija o dva tjedna apstinencije od alkohola nakon cijepljenja krenula iz Rusije, gdje je jedan od dužnosnika javno upozorio da alkohol može naštetiti sposobnosti organizma da razvije antitijela.

Ilhem Messaoudi, direktorica Centra za istraživanje virusa na kalifornijskom sveučilištu, kaže da obilna konzumacija alkohola općenito narušava imunosni sustav i konzumenta čini ranjivim na infekcije.

"No u osoba koje alkohol konzumiraju u umjerenim količinama, ne postoji nikakav rizik", istaknula je, pojasnivši da se pod umjerenom konzumacijom smatraju ne više od dva alkoholna pića dnevno za muškarce i jedno za žene.