afera fond

Nema auto, ima portal: Kako je Dubravko Ponoš zapravo zasjeo u fotelju iz koje uskoro leti?

27.09.2019 u 11:09

Bionic
Reading

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš ostao je bez funkcije u začuđujućem pokušaju eliminiranja navodnih ucjena koje mu je, kako tvrdi, uputio bivši šef Radničkog vijeća Fonda Mislav Kotarac. Iako se čini da je na prvoj konferenciji za novinare, kada je objavio snimku, igrao na sve ili ništa, šansu nije ni imao: Nakon što je resorni ministar Tomislav Ćorić zatražio da zbog neprihvatljivog ponašanja stavi mandat na raspolaganje na drugoj presici naveo je da je snimku zapravo dobio iz ministrova kabineta. No odakle se Ponoš vinuo na poziciju dužnosnika u Fondu?

Dubravko Ponoš rođen je 9. listopada 1970. godine. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu završio je poslijediplomski specijalistički studij Poslovno upravljanje, MBA, a diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, smjer Telekomunikacije i informatika, stoji u njegovoj kratkoj biografiji, objavljenoj na predizbornoj kandidacijskoj listi gradonačelnika Svetog Ivana Zeline Hrvoja Košćeca.

Obojica su HNS-ovci s visokim primanjima: Košćecova plaća iznosi oko 18.000 kuna, a Ponoš će - odmah po razrješenju ili za godinu dana, ukoliko aktivira pravo na naknadu po modelu '6+6' - ostati bez 16.700 kuna mjesečne plaće, koja za tisuću kuna nadmašuje plaću samog ministra Ćorića.

Ponoš je radio u Fini, Varteksu i Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, u kojem ga je Vlada 2013. godine imenovala članom Upravnog odbora. U Centru je vodio Operativnu skupinu na projektu TE Plomin C, koji Ponoš u biografiji predstavlja kao 'najnapredniji energetski strateški projekt RH'. Projekt je, međutim, propao.

Zelena akcija i Greenpeace Hrvatska uspjeli su, nakon pet godina kampanje, srušiti planove za Plomin C kao neisplativ te zdravstveno i okolišno štetan projekt, čijom je obustavom Hrvatska 'spašena od termoelektrane na uvozni ugljen koja bi idućih 40-ak godina zagađivala zrak, proizvodila iznimno skupu električnu energiju i doprinosila klimatskim promjenama'.

DUŽNOSNIK BEZ AUTA

Stan, kredit, ušteđevina

U imovinskoj kartici iz 2017. godine magistar inženjer elektrotehnike Dubravko Ponoš navodi da nema drugih primanja osim plaće i da ima kredit od 120.000 eura. Nije oženjen i nema djece, a posjeduje stan u Zagrebu od 106 metara četvornih. Nema automobil u vlasništvu, a uštedio je 150.000 kuna. Direktor je tvrtki Digital progres i Prigorje danas, a obje su registrirane u Svetom Ivanu Zelini, s time da je potonja izdavač regionalnog portala Prigorje.hr. Vijest o objavi audiosnimke taj portal objavio je na Facebooku uz poruku da šef Fonda, inače rodom iz Svetog Ivana Zeline, do sada nije imao ovakvih problema.

Ponoš već 2014. godine prelazi na poziciju direktora Program Sava d.o.o., tvrtke koju je osnovao HEP za razvoj megaprojekta Zagreb na Savi. Predstavljajući taj projekt težak više od milijarde eura, bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić iznio je planove o gradnji četiri hidroelektrane, riječne luke i kompleksa zgrada u kojima bi bile institucije Vlade i pravosuđa.

Ponoš je vodio taj projekt tri godine, najavljujući da će Zagreb na Savi, između ostalog, riješiti problem pitke vode i poplava. On se u njegovo vrijeme vrtio oko nekoliko opcija, s time da su milijuni eura utrošeni na prateće studije izvodljivosti i utjecaja na okoliš. U međuvremenu je projekt revidiran, pa se planira gradnja 10 malih hidroelektrana na Savi.

  • +29
Dubravko Ponoš Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Ponoš je radio i na vođenju projekata u Sektoru za strategiju i razvoj HEP-a, a od prijevremenih izbora 2015. godine u Gradu Sveti Ivan Zelina bio je na funkciji predsjednika Gradskog vijeća.

Direktorski mandat u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost započeo mu je u rujnu 2017. godine, a zbog medijskih napisa o snižavanju kriterija za zapošljavanje na rukovodeće pozicije i intenzivnom zapošljavanju HNS-ovaca, ministar Ćorić najavio je upravni nadzor. Nakon ekspresne provjere u siječnju utvrđeno je da sve štima: 'Uvidom u dokumentaciju odabranih kandidata koja je dostavljena u trenutku otvaranja natječaja nisu utvrđene nepravilnosti.'

Inače, predsjednik Upravnog odbora Fonda je Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Otkriveno je i da je Ponoš prošle godine sudjelovao na 15 konferencija te da je na putovanjima proveo čak 100 dana, obišavši dobar dio Europe, SAD i Kanadu. Na službena putovanja potrošio je 200.000 kuna, što uključuje dnevnice, troškove prijevoza i smještaja, izvijestio je Jutarnji list.

U srijedu je dao mandat na raspolaganje na sve funkcije u HNS-u, a u četvrtak je Policijska uprava zagrebačka potvrdila Hini da s nadležnim državnim odvjetništvom provodi izvide u vezi s audiosnimkom koja sadrži Ponoševe prijetnje Mislavu Kotarcu, bivšem predsjedniku Radničkog vijeća Fonda za zaštitu prirode i energetsku učinkovitost.