SANADEROVI JALNUŠI

'Nekome je krivo što imamo sve više turista'

17.04.2009 u 20:43

Bionic
Reading

Predsjednik hrvatske Vlade dr. Ivo Sanader ocijenio je u Osijeku, gdje je svečano otvorena dionica Osijek-Đakovo, tekst britanskih medija o sigurnosnom stanju u hrvatskoj apsolutno neistinitim i netočnim

OSIJEK - 'Ne znam iz kojih je to razloga učinjeno, o tome ne želim niti špekulirati, no sigurno je da nanosi štetu Hrvatskoj. Mi ćemo znati reći što je istina. Britanski turisti koji dolaze u Hrvatsku iz godine u godinu u sve većem broju vrlo dobro znaju da Hrvatska spada u najsigurnije zemlje u EU ali i u svijetu. Možda je ovdje riječ čak i o turističkoj konkurenciji, možda je nekome krivo što svake godine dolazi sve više turista u Hrvatsku', komentirao je Sanader.

Sanader je komentirao i novi prijedlog Ollija Rehna za rješenje pograničnog spora sa Slovenijom, piše Jutarnji list.

'Dobro je da se Europska komisija uključila u rješavanje ovog graničnog spora između Hrvatske i Slovenije ali inzistirat ćemo da se taj spor, koji nitko ne niječe, odvoji od naših pristupnih pregovora', izjavio je Sanader.

'Gospodin Olli Rehn je sigurno jedan od najzaslužnijih povjerenika EK za napredak Hrvatske i u ovoj je prigodi vidljiv njegov napor da se dođe do rješenja. Predsjednik Stjepan Mesić i ja smatramo da je najbolje rješenje za ovaj spor da se sastoji od dva djela. Obavezno razdvojiti rješavanje toga problema od pregovora jer su i Slovenija i Hrvatska ušle u NATO s tim otvorenim pitanjem. Teže je ući u NATO s otvorenim graničnim pitanjem, a Slovenija je ušla i u EU. Očekujemo isti tretman i za Hrvatsku', rekao je Sanader.

Na upit što očekuje o novoga susreta sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom hrvatski je premijer rekao da sigurno oni neće riješiti granični problem, piše Jutarnji list.

'Na susret s njim ne idem s tom ambicijom da bismo vukli graničnu crtu jer imamo sasvim suprotna stajališta granične crte. Za nas je granična crta u Savudrijskoj vali crta sredine i to je ono na čemu Hrvatska insistira. S druge strane apsolutno je dobro da se susrećemo i da razgovaramo jer ako nema dijaloga onda je situacija još gora', podvukao je Sanader.

'Tema koju ću ja kandidirati bit će deblokada hrvatskih pregovora. Kada je Slovenija ulazila u EU 2004. godine također je bilo otvoreno granično pitanje, a nitko iz hrvatske politike nije rekao niti jednu riječ protiv Slovenije. Čak smo uvijek govorili da što prije u EU uđe Slovenija ući će i Hrvatska. Ako smo mi tada dali potporu Sloveniji to očekujemo u najmanju ruku i od Slovenije. To je načelo europske solidarnosti i europskih integracija', zaključio je Sanader.