ZABRINUTI ONKOLOZI:

'Neki pacijenti uzimanja raznovrsne terapije na svoju ruku'

19.05.2016 u 18:24

Bionic
Reading

Na Europskom kongresu onkološkog ljekarništva u Dubrovniku sudjeluje 600 stručnjaka iz 49 zemalja, a predsjednica Radne skupine za onkološko ljekarništvo Hrvatskoga farmaceutskog društva Vesna Pavlica rekla je kako Hrvatska vrlo brzo dobije pristup novim lijekovima, no veliki je problem to što dio pacijenata, osim službene terapije, uzima i raznovrsnu terapiju na svoju ruku

Kako je rekla Vesna Pavlica, pojedini pacijenti uzimaju i do 28 kapsula na dan.

'Moramo biti svjesni da naši pacijenti uz službenu terapiju uzimaju jako puno lijekova po svojoj volji, od biljnih preparata do dodataka prehrani. Kada sve to skupa zbrojite, pojedini bolesnici uzimaju i do 28 kapsula na dan, a to je poražavajuće i katkad ima vrlo loše rezultate terapije', istaknula je.

Na pitanje je li riječ o crnom tržištu lijekova, odgovorila je kako se razni preparati mogu kupiti 'na raznim mjestima'.

'Ti preparati se kupuju na nekim čudnim mjestima, no nije nužno riječ o crnom tržištu. Imate mjesto usred Zagreba koje je registrirano za 12 različitih djelatnosti, među ostalima i za pripravak raznih biljnih ekstrakata. Jedan naš pacijent je došao s košaricom takvih lijekova, imao je alergijsku reakciju, a nismo znali od čega', rekla je Pavlica.

Pročelnik Zavoda za internističku onkologiju Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb Damir Vrbanec rekao je kako se na godinu dijagnosticira 2500 novih karcinoma dojke, a 900 žena svake godine umre od te bolesti.

'Posljednjih nekoliko godina imamo dosta veliki porast mortaliteta i novooboljelih od tumora različitih vrsta. Tumori su bolesti starije životne dobi, ljudi žive dulje i očekivati je sve veći i veći broj. Na nastanak tumora utječu genetski faktori i faktori okoliša', rekao je Damir Vrbanec.

Istaknuo je da bi trebalo mnogo više raditi na prevenciji tumora, ponajprije edukacijom o zdravom životu i zdravoj prehrani i preventivnim pregledima.

Ocijenio je kako Hrvatska kad je riječ o onkologiji prati svjetske trendove te da je suradnja onkoloških farmaceuta i onkologa vrlo važna s obzirom na mnoge probleme i nove lijekove koji su se pojavili.

sve osim nogometa