nekadašnji šef diplomacije

Davor Ivo Stier novi veleposlanik u Vatikanu?

08.09.2020 u 13:47

Bionic
Reading

Razmatraju se rješenja u hrvatskoj diplomaciji, a jedno ime je procurilo u javnost. U igri za veleposlanika u Vatikanu je Davor Ivo Stier, nekadašnji ministar vanjskih poslova i aktualni saborski zastupnik

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković najesen će, s obzirom na to da je istekao četverogodišnji mandat nekolicini veleposlanika, dvojica sukreatora vanjske politike imati prve prave dogovore o njihovim zamjenama, piše Novi list.

Dosad o tome nije još bilo razgovora između Pantovčaka i Vlade, ali i jedni i drugi već razmatraju moguća personalna rješenja u hrvatskoj diplomaciji. Procurilo je i jedno ime; u igri za veleposlanika u Vatikanu je Davor Ivo Stier, nekadašnji ministar vanjskih poslova i aktualni saborski zastupnik, doznaje Novi list.

Stier je podnio ostavku na ministarsku dužnost jer u proljeće 2017. nije pristao na koaliciju HDZ-a s HNS-om. U Saboru je podržavao Vladu, osim što je glasovao protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Kad su u veljači raspisani unutarstranački izbori, Stier je s Mirom Kovačem, Ivanom Penavom, Tomislavom Tolušićem i Milijanom Brkićem formirao 'Opciju za promjene' i natjecao se za poziciju potpredsjednika HDZ-a.

Stier je, piše dalje, praktičan vjernik s dobrim kontaktima u katoličkim krugovima i posjeduje ozbiljno diplomatsko iskustvo, a ne bi štedio, navodi Novi list, energiju na objašnjavanje svojim sugovornicima kao veleposlanik u Vatikanu zbog čega se Alojzija Stepinca treba proglasiti svecem.