UPOZORENJE S VRHA

Sigurnosne službe u BiH strahuju od širenja radikalizma i terorističkih napada

17.05.2017 u 21:01

Bionic
Reading

Predstavnici sigurnosnih institucija u Federaciji BiH i Republici Srpskoj ocijenili su u utorak u Sarajevu da u Bosni i Hercegovini postoje teroristi i mogućnost ponavljanja terorističkih napada, ali i da javnosti moraju biti dostupne i transparentne određene informacije o islamističkom radikalizmu

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je u utorak na sarajevskom sastanku u povodu potpisivanja Sporazuma o upućivanju časnika za vezu u Europol, kako u BiH postoje teroristi te postoji opasnost da se teroristički napadi ponove.

'Tisuće ljudi su simpatizeri vehabijskog pokreta, jednog novog vjerskog pravca na ovim prostorima. Islamska zajednica u BiH pokušala je to staviti pod kontrolu, ali se nakon prijetnji povukla. Islamska zajednica je učinila što je mogla, a sada je na potezu država koja, nažalost, nije u stanju prekinuti taj trend i to će se brzo osjetiti', naglasio je Lukač.

'Radikalizam u BiH nije u opadanju. Dobro je što se provode projekti ministarstva sigurnosti, ali to traje dugo. Smatram da mnogi, ipak, neće napustiti put kojim su krenuli', ocijenio je Lukač, dodajući kako MUP ima informacije o tim osobama, posebno onima koji su otišli na ratišta, te je upozorio da je veliki broj simpatizera i onih koji im pomažu.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da u nama susjednoj državi postoji na stotine evidentiranih osoba povezanih s terorizmom.

On je istaknuo kako priča o radikalizmu i terorizmu u BiH mora bit transparentna i dostupna javnosti te se ne smije 'gurati pod tepih', jer u protivnom može eksalirati.

'Ne smijemo kriti i čuvati za sebe informacije o terorizmu, već ih moramo podijeliti sa svim policijskim agencijama i Europolom, kako bi tužiteljstvo moglo odmah reagirati', kazao je Mektić.

'Radikalne skupine uglavnom žive u zajednici. Provjeravamo obitelji čiji su članovi bili na stranim ratištima, a takvih je obitelji 46. Takve osobe nužno je resocijalizirati i vratiti u društvo', naveo je Mektić, dodajući kako postoji model 'brze radikalizacije', ali da je nepopularno govoriti o broju radikaliziranih osoba u BiH.

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara ponovio je da se problem terorizma ne smije 'gurati pod tepih' te da Federalna uprava policije ima registar, odnosno bazu podataka potencijalnih terorista koju dostavlja drugim policijskim agencijama.

'Potrebno je smanjiti utjecaj radikalizma, ali terorističkih napada je bilo i ne možemo tvrditi da ih neće biti. Teško je naći dokaze za tu vrstu kaznenih djela, a pitanje terorizma je dosta osjetljivo pitanje', zaključio je Čampara.

.