DVA MARKA ZA MALOG MARKA

Nekad minsko polje, a danas dječje igralište

20.04.2011 u 15:03

Bionic
Reading

Inicijativa dva Cerićanca istog imena za jednog mališana koji im je, vrlo znakovito, također imenjak pretvorila je nekadašnje polje smrti na izlasku iz slavonskog sela Cerić u smjeru Vinkovaca u zonu dječjeg osmijeha i razonode nazvanu 'Markovo igralište'

Na svoj ponos, a kao doprinos selu koje je prije 20 godina skoro do temelja uništeno, dva su Marka za malog Marka od drveta izgradili igralište na području koje je u Domovinskom ratu predstavljalo crtu razdvajanja i bilo zasijano minama.

Uz nogometni teren nalaze se i drvene klackalice, ljuljačke, koševi, odnosno svi rekviziti koji će poslužiti ne samo malom Marku, nego i drugim malim Cerićancima. U planu je i igralište za odbojku na pijesku, no inicijatori, po pričama susjeda, još uvijek traže donatora nekoliko 'kubika' pijeska.

Ovo igralište je pozitivan primjer iz Slavonije

Iako se do vrijednih ljudi koji su izgradili igralište nije moglo doći, jer su bili zauzeti drugim obvezama, stanovnici Cerića prepričavaju kako je na ideju o izgradnji igrališta od drveta u malenoj šumi na kraju sela došao jedan od dva Marka kako bi svojem unuku uljepšao djetinjstvo.

Čim je područje razminirano, prionuo je na posao, pa mu se uskoro priključio i drugi Marko. Uskoro je niknulo igralište, a potom su na njega došli mali Marko i njegovi prijatelji. Primjer kakvih je u Slavoniji malo, iako su svih ovih godina aktivisti vinkovačkog Crvenog križa imali sličnu akciju. Oni su, doduše ne na bivšim minskim poljima, ali u slavonskim i srijemskim selima koja su tijekom rata i nakon njega bila okružena minama godinama gradili dječja igrališta.

Kroz projekt 'Igrališta za djecu u minama okruženim mjestima' izgrađeno ih je 50-ak.

Mine na području Vukovarsko-srijemske županije, jedne od najzagađenijih minama nakon Domovinskog rata, prijete s još 46,8 četvornih kilometara, uglavnom poljoprivrednih površina. Ove će godine, po najavama iz Hrvatskog centra za razminiranje, biti otklonjena opasnost od mina s 5,5 četvornih kilometara za koje se sumnja da kriju smrtnosnu opasnost. Od početka 90-ih do danas na krajnjem istoku Hrvatske dogodila se 161 minska nesreća i u njima je ozlijeđeno 229 osoba, od čega 62 smrtno.