OSJEČKI GRADONAČELNIK

'Neka Vlada snizi PDV, pa ćemo pojeftiniti i vrtiće'

28.05.2010 u 14:34

Bionic
Reading

Gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo još nije odredio datum izvanredne sjednice Gradskog vijeća koju su prije dva tjedna zbog poskupljenja cijena dječjih vrtića tražili svi oporbeni vijećnici. Bubalo nam je danas rekao da sjednica neće biti skoro sazvana

'Sjednicu ćemo sazvati, ali ne uskoro', kazao je dodavši da je zahtjev oporbe toliko nestručno sastavljen da je gradska služba morala doraditi dopis.

S druge strane iz oporbenog HDZ-a, koji je pokrenuo akciju protiv poskupljenja vrtića, poručuju da je to njihova prioritetna akcija od koje ne odustaju. 'Tražimo da se odluka potpuno poništi. Ne ulazimo u razloge poskupljenja, nego ne pristajemo da se povećani troškovi vrtića naplaćuju od građana u situaciji kada ljudi dobivaju otkaze ili se ne isplaćuju plaće, a cijene rastu', ustvrdio je član predsjedništva osječkog HDZ-a Ivan Vuletić, u Gradskom vijeću inače jedan od najglasnijih protivnika novog cjenika vrtića.

Sukob oporbe i vladajuće koalicije HDSSB-a i HNS-a traje od kraja prošlog mjeseca kada je vlast odlučila od 1. svibnja uvesti nove cijene vrtića od 28 do 33 posto više nego do sada. U javnosti je odjeknula i selekcija roditelja prema bračnom statusu – samohranima cijene vrtića porasle su od 70 do 78 posto, a bračnim parovima od 28 do 33 posto. 'Na to ni sada ne znam što da kažem. Skandalozno i samovoljno', kaže Vuletić.

Inače, razlozi poskupljenja koje navodi vlast su rast cijena energenata, PDV, hrane i drugih troškova o kojima ovisi rad dječjih vrtića. 'Neka Vlada snizi cijene energenata ili PDV, pa ćemo pojeftiniti i vrtiće', poručuje Bubalo. Ranije u medijima ocijenio je da bi Vladina pomoć od pet milijuna kuna bila dovoljno da se cjenik vrati na staro.

U HDZ-u to razmišljanje nazivaju cinizmom. 'Svi znamo da je rad dječjih vrtića u nadležnosti grada, a ne Vlade. Ovakve izjave dokazuju da gradonačelnik ne živi u realnosti i da su za njegov nerad odgovorni svi osim njega', uzvratio je Vuletić.

Prosvjed protiv poskupljenja sredinom mjeseca ujedinio je svih 11 oporbenih vijećnika iz HDZ-a, HSP-a i SDP-a, koji su potpisali zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice Gradskog vijeća. Tražili su i potporu građana, a peticiju kojom se traži vraćanje starih cijena u osam dana potpisalo je 4.890 osoba.