fact chek

Osječki FERIT kreće u obračun s lažnim vijestima, izrađuje se alat koji će provjeravati točnost

05.04.2024 u 14:51

Bionic
Reading

'Svaka informacija se može provjeriti, samo treba uložiti vrijeme i trud kako bi se došlo do istinite informacije', poručio je Ozren Kronja izvršni direktor Hrvatske udruge digitalnih izdavača (HUDI) u Osijeku

Osnivanje posebne jedinice na osječkom Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) koja će se baviti provjerom istinitosti medijskih činjenica, ideja je projekta Uspostave novog neovisnog provjeritelja koja će se protegnuti idućih 18 mjeseci, a financirana je europskim novcem putem Agencije za elektroničke medije u suradnji s HUDI-jem.

'Situacija nije dobra. Problem je što smo danas preplavljeni s informacijama, i u ovo doba se možda veća prednost stavlja na brzinu nego na točnost što je suprotno, jer je točnost ono što je važno', naglasio je izvršni direktor HUDI-ja Ozren Kronja na osječkom FERIT-u s kojim su krenuli u projekt kojemu je cilj uspostava novog provjeravatelja informacija, razvoja metodologije i platforme za provjeru točnosti informacija iz područja elektrotehnike i računarstva.

'Napravio bi se jedan alat koji bi omogućio ekstrakciju činjenica iz vijesti iz područja tehnologije', pojasnio je Josip Job, pomoćnik dekana za tehologiju i suradnju s gospodarstvom FERIT-a te voditelj projekta.

Ističe kako ima jako puno lažnih vijesti, ali da u njihovom području nije toliko učestala.

'Može biti lažnih kampanja, lažnog oglašavanja u smislu proizvoda i slično. Često se susrećemo s vijestima koje nisu istinite, ali nemamo priliku na to reagirati. U okviru ove jedinice, to bismo mogli', objasnio je profesor osječkog FERIT-a njihovu ulogu.

U prvoj fazi projekta izradit će se metodologija koja će poslužiti FERIT-u i HUDI-ju čiji su članovi veliki izdavači, urednici i novinari.

'Kreirani alat omogućit će nam podizanje neke vijesti iz koje će se izvaditi činjenice o kojem se događaju radi, tko su akteri, vrijeme. Napravio bi se računalni sustav pomoću metode umjetne inteligencije i strojnog učenja koji će povezati sve te događaje, aktere i vijesti te omogućiti istraživanje odnosno duboku analizu nekog područja odnosno teme koja široj javnosti nije poznata.', što vjernije je pokušao objasniti Kronja što će im idućih 18 mjeseci biti u fokusu.