MINISTRI IVIĆ I BOŠNJAKOVIĆ

'Neka Srbija ubuduće šalje samo popise optuženih'

26.01.2011 u 20:09

Bionic
Reading

Ministri pravosuđa Dražen Bošnjaković, obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić te predstavnici vukovarskih branitelja sastali su se večeras u Ministarstvu obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti, te je zaključeno kako će Hrvatska inzistirati da Srbija ubuduće dostavi konkretne optužbe ili presude protiv hrvatskih državljanina, a ne 'popise' osumnjičenih

Nakon sastanka ministar Bošnjaković izjavio je kako je zaključeno da će se u budućim pregovorima s Ministarstvom pravde Srbije inzistirati na aktima tj. presudama ili optužnicama, kako bi svaki hrvatski građanin znao provodi li Srbija protiv njega kakvu istragu ili je možda optužen te što mu se stavlja na teret.

Podsjetio je kako je na posljednjem popisu optuženih za navodne ratne zločine, dobivenim od Srbije krajem prošlog tjedna, od 33 osobe čak 26 imena od kojih je sama Srbija odustala od kaznenog progona. S Ministarstvom pravde Srbije dogovoreno je da ćemo obavijestiti sve ljude koji se nalaze na popisima osumnjičenih, rekao je Bošnjaković.

Što se tiče Interpolovih tjeralica, naglasio je, promijenjena su pravila samog Interpola i one više ne mogu biti izdate bez suglasnosti Republike Hrvatske kada se odnose na naše građane. 'Nažalost, za Tihomira Purdu to se dogodilo prije, i nismo bili u mogućnosti dati suglasnost ili ne', rekao je.

'Što se tiče njegove situacije ona je nepromijenjena, i donijeta je odluka o produženom pritvoru u BiH. Vjerujem da sve što je naše Državno odvjetništvo učinilo i saslušalo oko 30-tak svjedoka, koji su potvrdili da se tamo nikakav ratni zločin nije dogodio, mora utjecati na odluku suda u BiH', istaknuo je ministar Bošnjaković u vezi sa slučajem vukovarskog branitelja Tihomira Purde.

Nedopustivno bi bilo da se izručenja temelje na iskazima ljudi koji su iznuđeni pod torturama i batinama, i mislim da si to ni jedna zemlja ne bi trebala dopustiti, dodao je.

Predsjednik Udruge zatočenika srpskih koncetracijskih logora i vukovarski branitelj Danijel Rehak rekao je kako je zadovljan današnjim razgovorom s ministrima Bošnjakovićem i Ivićem, ali naglasio je kako su predstavnici vukovarskih branitelja tražili od ministarstava da zaštiti svoje državljanine.

Rehak je istaknuo kako se hrvatsko Mistarstvo pravosuđa treba 'radikalnije' ponašati prema svim optužnicama koje dolaze sa svih strana, a naročito iz Srbije. Mi nikad nismo bili ni ratovali u Srbiji, a oni su napadali Hrvatsku iz Srbije za vrijeme Jugoslavije, dodao je.

Ministar Tomislav Ivić izjavio je kako su Vlada RH i resorno ministarstvo i do sada činili i čine sve da zaštite svakog hrvatskog državljanina te je također izrazio zadovoljstvo današnjim razgovorima. Smatra kako se više neće otvoriti mogućnost da se bilo koji hrvatski branitelj nađe u takvoj situaciji kao Tihomir Purda.

Na novinarski upit je li se to moglo spriječiti, Ivić je odgovorio kako je teško reći je li se to moglo spriječiti ili ne, dodavši kako je najvažnije učiniti sve da se Tihomira Purdu što prije vrati u Hrvatsku.