PRIJEDLOG HNS-A I HSU-A

Neiskorištene državne nekretnine dati gradovima i općinama

12.06.2015 u 19:01

Bionic
Reading

Klubovi zastupnika HNS-a i HSU-a u žurnu su saborsku proceduru u petak uputili prijedlog izmjena Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske kojima bi se Vladi omogućilo da nekretnine u državnom vlasništvu koje nisu u funkciji daruje jedinicama lokalne samouprave

Predsjednik Kluba HNS-a i potpredsjednik Sabora Milorad Batinić Hini je obrazložio kako su u godinu i pol dana, otkako je zakon na snazi, u praksi uočeni određeni nedostatci.

Dvije stranke upozoravaju kako državna imovina mora biti u funkciji stvaranja novih i dodanih vrijednosti, a ne trošak i teret koji opterećuje i koči razvoj. Uvjereni su da je jedini način decentralizacija upravljanja državnom imovinom, prije svega upravljanja nekretninama.

'Nužna je decentralizacija, ne samo financijske naravi, nego i decentralizacija ovlasti, u kojoj bi se dalo povjerenje jedinicama lokalne uprave i ujedno državna imovina stavila u funkciju', kaže Batinić.

Naglašava kako je interes lokalne samouprave za stavljanje u funkciju pojedinih nekretnina u vlasništvu države velik, ali da je to praktično nemoguće ostvariti.

Naveo je kako je kao gradonačelnik Ivanca još 2006. tražio da se gradu omogući obnova i stavljanje u funkciju nekretnine u vlasništvu MORH-a na vrhu planine Ivanščice, koju su željeli prenamijeniti u učenički kampus.

Podnijeli su zahtjev tadašnjem Središnjem uredu za upravljanje državnom imovinom, iz kojeg su ih nekoliko puta pozivali na sastanak, ali konačan odgovor nikad nisu dobili.

'Uz pomoć županije, napravili smo program ulaganja vrijedan oko 700.000 kuna, no investicija se nikad nije realizirala, a objekt koji je nekad imao kompletnu infrastrukturu propada', rekao je Batinić.

Zakonske izmjene koje predlažu HNS i HSU predvidjele su identifikaciju državnih nekretnina koje se ne koriste ili nisu u funkciji i njihovo privođenje svrsi u skladu s dokumentima prostornog uređenja.

Jedinice lokalne samoupave tako bi namjenu nekretnina u državnom vlasništvu na svom području morale predvidjeti u prostornim planovima, a zatim izraditi plan upravljanja i raspolaganja nekretninama u državnom vlasništvu na svom području.

Odluku o darivanju nekretnine lokalnoj samoupravi donosila bi Vlada, na prijedlog Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), a darovale bi se isključivo nekretnine u zoni gradnje koje se ne koriste ili nisu u funkciji i koje nisu od strateškog interesaza Republiku Hrvatsku ili županiju.

Darovanim nekretninama čelnici lokalne samouprave upravljali bi u skladu s planom koji bi donosila gradska i općinska predstavnička tijela, kojima bi, pak, gradonačelnici podnosili godišnja izvješća o upravljanju nekretninom, čime u dvjema strankama namjeravaju osigurati transparentnost i spriječiti eventualne zlouporabe.

Zakonom su propisani i rokovi za donošenje plana upravljanja nekretninama, za davanje mišljenja DUUDI-a i donošenje odluke na Vladi.

Batinić kaže kako su o prijedlogu zakonskih izmjena razgovarali u vladajućoj koaliciji, ali i s drugim strankama pa očekuje da će dobiti potporu koalicijskih partnera, ali i dijela oporbe.