Demokratski savez Hrvata u Vojvodini

Negativno percipirani Hrvati u Srbiji na izborima u borbi za jednakost

19.06.2020 u 15:37

Bionic
Reading

U Srbiji je poslije epidemiološkog nastupilo političko izvanredno stanje zbog općih izbora koji se održavaju u nedjelju, a hrvatska manjina dodatno je opterećena strahovima, pritiscima i raširenim antihrvatskim raspoloženjem

'Svaki osvojeni mandat u ovim nefer uvjetima za kampanju, u ozračju društvenih i političkih napetosti, za nas će biti uspjeh', rekao je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

Predstavljajući se tijekom kampanje kao jedina autentična politička organizacija hrvatske manjine, ta je stranka svoj program temeljila na paroli 'Za jednakost – vrijeme je', želeći doprijeti do oko 45.000 Hrvata u Srbiji s biračkim pravom.

'Zalažemo se ravnopravnost Hrvata u Srbiji, odnosno prije svega društveno-političku uključenost, sudjelovanje u procesima donošenja odluka, izravnu zastupljenost u parlamentima i državnim tijelima po modelu koji važi za Srbe u Hrvatskoj', objašnjavao je na predizbornim skupovima Žigmanov.

DSHV na nedjeljne izbore izlazi u sklopu pokreta 'Vojvođanska fronta' koja je dio šire koalicije Ujedinjena demokratska Srbija (UDS).

Politička zastupljenost oko 58.000 Hrvata u Srbiji, kako ocjenjuju mediji na hrvatskom, najviše ovisi o mandatu u republičkoj skupštini.

Za razliku od Srba u Hrvatskoj kojima su zastupnička mjesta u Saboru osigurana, DSHV se za njih mora boriti s ostalim nacionalnim i regionalnim političkim organizacijama.

No osim na državnoj razini, DSHV naklonost Hrvata mora pridobiti i u Subotici, na sjeveru Vojvodine, koja je političko, obrazovno i kulturno središte zajednice.

U borbi za vijećnička mjesta u gradskom parlamentu suprotstavlja im se grupa građana pod imenom 'Hrvatski demokratski forum' (HDF), koji vodi Zvonimir Perušić, bivši dužnosnik hrvatske zajednice a sada najglasniji oponent Tomislava Žigmanova i DSHV-a.