HDZ-OVA ISKRENOST

'Nećemo glasati za novog ministra jer ni SDP nije glasao za naše'

18.04.2012 u 16:20

Bionic
Reading

Siniša Hajdaš Dončić i službeno je potvrđen za novog ministra mora, prometa i infrastrukture i na tom će mjestu zamijeniti Zlatka Komadinu koji će svoju političku karijeru nastaviti kao saborski zastupnik

Saborski su zastupnici sa 81 glasom za, 11 protiv i 10 suzdržanih potvrdili da će Zlatka Komadinu na ministarskom mjestu naslijediti Siniša Hajdaš Dončić, donedavni krapinsko-zagorski župan.

Prilikom predstavljanja novog ministra, premijer Zoran Milanović još jednom je ponovio kako je sada već bivši ministar Zlatko Komadina ostavku dao zbog zdravstvenih razloga, dodavši i da od novog ministra Hajdaša Dončića očekuje više nego što se u njegovom resoru moglo vidjeti u zadnje četiri godine.

Hajdaš Dončić: Tko ne bude mogao pratiti tempo, izgorjet će

Netom nakon što je potvrđen na mjesto ministra, siniša Hajdaš Dončić uputio je i prvu poruku.

'Očekujem od svih direktora javnih poduzeća i svh načelnika odjela da mi u najkraćem vremenu podnesu detaljne cost benefit analize stanja u svojim tvrtkama i resorima te vizije budućeg rada', kazao je Hajdaš Dončić.

Nije htio govoriti o mogućim otpuštanjima u tvrtkama iz njegovog resora (HŽ, HAC...) dok se ne uputi u realno stanje stvari. Direktorima tvrtki je poručio da će ostati oni koji budu mogli pratiti tempo, a oni koji ne budu mogli poručio je da će izgorjeti. (Marina Barukčić)

'Tek smo počeli. Prošlo je stotinu dana i program Vlade je poznat i on je pod budnim okom javnosti. I na kolegi Hajdašu je da oštro nastavi i da zavesla. Kolega Siniša pravi je političar koji je u Zagorju izabran za župana 2009. Ima 38 godina, mlad je, ima respektabilno političko iskustvo i pred doktoratom je. Ima veliko iskustvo u razvojnim agencijama i dobar je poznavatelj fondova. A kakav će biti ministar, to je nepoznato. Pozivam vas da mu date potporu, jer je pred njim ozbiljan i specifičan resor koji treba znati voditi jer je bio u problemima, a bilo je tu čak i korupcije', kazao je Milanović o novom kolegi u Vladi.

Potporu je novom ministru dao i IDS-ov Damir Kajin, koji je Hajdaša Dončića upozorio na projekte poput istarskog ipsilona, rotora u Puli te kilometar do dva zaobilaznice oko Barbana te da asfaltiranje 'sramote od ceste kod Buzeta'.

Na lokalne projekte novog ministra upozorio je i HDSSB-ov Zoran Vinković

'Ne želim da budući ministar ovo shvati osobno. Želim mu uspjeh u radu, ali ne možemo poduprijeti njegovo imenovanje jer nismo to napravili ni kod ministra Jakovine, koji je bio načelnik, a ovakve hvalospjeve o budućem ministru smo slušali i Komadini. Novom ministru želim poručiti da smo donijeli proračun i planove HAC-a i HC-a i plediram na Vladu i ministra da dobro prouči te planove i proračun jer je tamo niz nelogičnosti i niz nečega što nije napisano u programu Vlade', rekao je Vinković

Protiv imenovanja novog ministra bio je i HDZ, čiji je Josip Salapić bio vrlo iskren kod obrazlaganja uskraćivanja podrške.

'Ne sumnjajući u izbor premijera, HDZ i ovaj put ističe ono što smo isticali kada ste imenovali Komadinu. Morali smo promijeniti zakon da bi Komadina postao ministar i sad ponovno imenujemo župana u Vladu. To je vaše pravo, ali HDZ smatra da bi ministri u Vladu mogli dolaziti s drugih dužnosti. HDZ ne prihvaća prijedlog Vlade oko imenovanja Hajdaša Dončića, jer ni SDP kao oporbena stranka nije podržavao prijedloge HDZ-ovih ministara', kazao je Salapić.

Po pitanju novog ministra suzdržani su bili i Laburisti i to zato što, kako je pojasnio njihov Dragutin Lesar, 'nikome ne daju bianco punomoć unaprijed'.

'Iz usmenog i pismenog predstavljanja znamo što je kandidat radio, ali ne znamo kako je to radio. Stoga predlažem da uvedemo mogućnost propitivanja kandidata, jer sam ja o Hajdašu Dončiću uspio pročitati samo jednu izjavu u kojoj je rekao da 'on nije torta i da se ne boji da će ga Linić i Čačić pojesti', rekao je Lesar