LABINSKI GRADONAČELNIK:

'Neće nas na Plominu i treći put prevesti žedne preko vode'

21.06.2012 u 21:35

Bionic
Reading

'Prostorno planska dokumentacija na državnoj i županijskoj razini nisu usklađene. Povjerenstvo i Ministarstvo zaštite okoliša pronašlo je objašnjenje na koji način tu formulaciju izbjeći', izjavio je za tportal gradonačelnik Labina Tulio Demetlika

Demtlika je član Savjetodavnog stručnog povjerenstva koje je u četvrtak dalo pozitivno mišljenje o procjeni utjecaja na okoliš zahvata rekonstrukcije termoelektrane Plomin 1, odnosno zamjeni postojećeg bloka novim blokom C. Podsjetimo, projekt je vrijednosti 800 milijuna kuna, a izgradnjom novog postrojenja ne bi smjelo doći do onečišćenja okoliša, u što brojne zelene udruge i dalje ne vjeruju.

'S obzirom na stanje u gospodarstvu, svima je u interesu da se pokrenu ovakve investicije. No, budući da imamo iskustva s TE Plomin 1 i 2, ne bi smo htjeli da nas i treći put prevedu žedne preko vode', kaže Demetlika. Labinski gradonačelnik napominje da se ranije radilo s ugljenom s 12 posto sumpora, no smatra kako su nova Vlada i Uprava HEP-a ozbiljni partneri te da će, barem prema onom što pokazuje Studija utjecaja na okoliš, nove tehnologije planiranog bloka C unatoč povećanju količine doprinijeti smanjenju zagađenja

Uključivanje javnosti, od informiranja do javnih rasprava, prema riječima Demetlike, rezultiralo je uključivanjem brojnih visokih standarda zaštite voda, zraka i mora, što vidi pozitivnim pomakom.

No gradonačelnik Labina ujedno napominje kako se Istarska županija opredijelila za plin kao energent, odnosno da je sad županijska i državna prostorno-planska dokumentacija u raskoraku. 'Smatram da je bilo dovoljno vremena da investitor s izrađivačem Studije poduzme mjere da se ti dokumenti usklade', zaključio je.