VRIJEME PROMJENA

[FOTO/VIDEO] 'Klimatski marš za opstanak' u Zagrebu: Imamo tri zahtjeva. Krajnje je vrijeme da Vlada počne djelovati

12.11.2021 u 22:00

Bionic
Reading

S "Klimatskog marša za opstanak" u petak je navečer u Zagrebu Vladi poručeno kako je "krajnje vrijeme da počne djelovati" u vezi s klimatskom krizom, a prvi od tri izražena zahtjeva je pod žurno ugasiti termoelektranu na ugljen - Plomin

Klimatski marš za opstanak održan je u organizaciji inicijative mladih Fridays For Future Hrvatska i Extinction Rebellion Zagreb, koje su dio globalnog pokreta za zaštitu života na Zemlji. Marš je organiziran na zadnji dan konferenciji UN-a o klimi COP26 u Glasgowu.

Tristotinjak sudionika Marša okupilo se na Trgu Republike Hrvatske kod Hrvatskog narodnog kazališta te su potom krenuli rutom Frankopanska ulica - Ilica - Trg bana Josipa Jelačića - Praška ulica - Zrinjevac, gdje je nastavljen program s govornicima.

Sudionici Marša istaknuli su transparente na kojima je, među ostalim pisalo: "Na mladima apokalipsa ostaje", "Vrijeme nam istječe", "Sustavne promjene - Ne klimatske promjene", "Manje rada na poslu - Više rada na okolišu - Skratimo radni tjedan", "Dobrobit, a ne profit", "Zdrav okoliš a ne profit", "Da je planeta banka, već biste je spasili".

Glasno, uz bubnjeve, među ostalim su uzvikivali - "Dosta nam je bla, bla, bla, bla - Sad je vrijeme promjena".

Klimatski marš za opstanak Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

"Ovom akcijom želimo poslati poruku da je krajnje vrijeme da Vlada Republike Hrvatske počne djelovati po pitanju klimatske krize. Na maršu ćemo predstaviti tri zahtjeva koja imamo za Vladu i Hrvatski sabor, a prvi zahtjev je hitno gašenje Plomina, jedine aktivne termoelektrane na ugljen u Hrvatskoj koja apsolutno nema nikakvu osnovu za nastavak rada", izjavila je novinarima Leonarda Šmigmator iz inicijative mladih Fridays For Future Hrvatska.

Klimatski marš za opstanak Izvor: Cropix / Autor: Ronald Goršić / CROPIX

Zanimljivo je, kaže, da je premijer Andrej Plenković na konferenciji COP26 u Glasgowu najavio gašenje Plomina tek 2033., a da je na istom tom događaju 40 zemalja potpisalo da će prestati koristiti ugljen kao energent. "To znači da Hrvatska opet kaska, Hrvatska je opet na začelju", rekla je Šmigmator i za radnike Plomina zatražila da da im se omogući obrazovanje, kvalificiraju za drugu industriju. Dodala je kako bi voljeli da se otvore obnovljivi izvori energije, odnosno takve elektrane u kojima bi ti radnici mogli nastavili raditi.

  • +45
Zagreb: Klimatski marš za opstanak Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Šmigmator ističe i kako sudionici Marša traže i sustavno implementiranje problema klimatske krize i klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem u program osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja te da Ministarstvo gospodarstvo i održivog razvoja "počne komunicirati sa znanstvenicima ne samo na simboličnoj razini nego da ih počne uključivati u svoje odluke".

Osvrćući se na COP26, rekla je kako je ta konferencija razočarala sve, da velika očekivanja nisu ispunjena.

Sudionici Marša bili su među ostalim i saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović s kćeri, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever sa sinom, zastupnica Nove ljevice u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Rada Borić, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Posebni savjetnik predsjednika Republike Zorana Milanovića za energiju i klimu Julije Domac, koji je također sudjelovao u Maršu, novinarima je izjavio kako je odgovornost naše generacije jasna i vrlo očita te da moramo puno napraviti da popravimo ono što se kvarilo desetljećima.

Sudionik Marša bio je i Nikola Biliškov iz inicijative Znanstvenici za klimu i ambasador Klimatskog pakta EU.

"Mi kao znanstvenici sebe doživljavamo kao jednu potporu cijelom ovom klimatskom pokretu i naročito ovom srednjoškolskom pokretu za kojega se nadamo da će opet ojačati u Hrvatskoj. Od samog početka smo ne samo uz taj pokret nego smo i inspirirani tim srednjoškolskim pokretom", istaknuo je Biliškov.

Kaže da mu je taj srednjoškolski pokret na neki način bio i poticaj da sastavi Apel za sustavnu klimatsku akciju.

"Jer, kad je ta mlada generacija rekla nama svima u lice - 'mi smo ovdje i mi ćemo osjećati posljedice vašeg nedjelovanja', to je bila jasna poruka ovoj našoj generaciji, a i onoj generaciji koja je starija od nas i donosi odluke na najvišoj razini - da im je dosta tih ispraznih riječi i velikih obećanja koja se daju na klimatskim konferencijama i korupcije na najvišoj razini koja prevladava na tim COP-ovima i dovodi do toga da se odluke donose u hodnicima kada lobisti hvataju političare za rukave", ističe Biliškov.

Kaže da tu dolazi do izražaja to cijelo licemjerje i da je to zapravo korijen ove klimatske krize u koju smo upali zbog našeg nedjelovanja.