andrej plenković

'Neće biti rekonstrukcije Vlade, a aktivaciju lex Agrokora tražio je sam Todorić'

18.10.2017 u 08:34

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković gostovao je u emisiji 'A sada Vlada' na Hrvatskom radiju, povodom prve godišnjice aktualnog sastava Vlade RH

Plenković je naglasio kao jednu od najvažnijih stvari da je njegova Vlada donijela političku stabilnost, nakon perioda izrazito podijeljene atmosfere u društvu, te da se uhvatila u koštac sa svim realnim gospodarskim i političkim problemima.

Na pitanje je li kriza u Agrokoru obilježila prvu godine Vlade, premijer je rekao kako je sigurno obilježio, ali da nije bio jedino što je Vlada radila u tih godinu dana.

'To nije bilo nešto što smo planirali. Nije to baš bilo tako da su svi sve znali. Znali su oni koji su se time bavili, eksperti, a oni koji su bili izvan toga nisu bili upućeni u detalje te krize', rekao je Plenković.

Naveo je kako je pred Vladom bilo nekoliko mogućih scenarija, od kojih bi se u prvom bi se sve prepustilo tržišnom gospodarstvu po sistemu 'privatni rizik - privatna odgovornost', pa da se kroz stečajni postupak riješi situacija. Vlada na to nije htjela pristati zbog velikog broja zaposlenika Agrokora te utjecaja koncerna na gospodarstvo.

Ni drugi scenacij, nacionalizacija koncerna i prebacivanje duga na porezne obveznike, nije dolazio u obzir, kaže Plenković.

'Mogli smo pokušati neke načine, na rubu zakonitosti, da dođemo do likvidnosti. Ni to nismo htjeli, nego smo gledali kako se drugi ponašaju u takvoj situaciji', rekao je Plenković.

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Naglasio je i da je aktivaciju lex Agrokora, tražila tadašnja Uprava na čelu s vlasnikom koncerna Ivicom Todorićem.

'Da nije bilo odluke vlasnika da se aktivira zakon, trgovački sud ne bi mogao pokrenuti postupak', rekao je premijer i dodao kako očekuje da se posao izvanredne uprave završi u zakonskom roku od 15 mjeseci, odnosno do 10. srpnja.

>>> Agrokor je još od 2006. gubitaš; Todorić lažirao knjige pa si isplatio 720 milijuna kuna?

>>> Kriza Agrokora obilježila prvu godinu Plenkovićeve vlade

>>> Svjedoci sve svalili na Todorića, njegove sinove i Tomislava Lučića

Odbacio je špekulacije o rekonstrukciji Vlade ili smjeni ministrice za demografiju Nade Murganić.

'Već jednu rekonstrukciju smo imali na proljeće, veliki broj ministara je promijenjen kad smo prekinuli suradnju s Mostom. U ovom trenutku za tako nešto uopće nema potrebe. Ovi napadi su dio demokracije i oporba to koristi. Ministrica Murganić ima moje povjerenje. Neće biti nikakve rekonstrukcije', zaključio je Plenković tu temu.

Naglasio je kako i dalje stoji njegov poziv slovenskom premijeru Miri Ceraru za nastavak razgovora o rješenju graničnog problema, naglasivši ponovno da Hrvatska nije kriva za prekid arbitraže, nego da je za to kriva druga strana.

'Vlada nije izgubila reformski zamah, puno se radi. Ovo je godina u kojoj se slilo sve, i INA i Agrokor, pa napadi lijevih, napadi desnih, obveze prema sindikatima iz prošlosti... ali mi to sve rješavamo. Ovo je bila godina stabiliziranja opće klime u društvu, idemo korak po korak, iduća godina će biti usmjerena na nastavak reformi, uključujući zdravstvo i pravosuđe', rezimirao je Plenković prvu godinu rada Vlade.

  • +49
Sva lica Andreja Plenkovića Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Plenkovića nakon intervjua na Hrvatskom radiju čeka sjednica Vlade RH, a nakon nje će Hrvatskom saboru podnijeti prvo Godišnje izvješće.

Na dnevnom redu sjednice Vlade u srijedu nalaze se 22 točke, među njima i Nacrt konačnog prijedloga zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Vlada će se očitovati na prijedlog oporbena zastupnika za pokretanjem pitanja povjerenja ministrici za demografiju Nadi Murganić.

Vlada će, među ostalilm, dati mišljenje na izmjene i dopune Zakona o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju koje predlaže Klub zastupnika SDP-a, te mišljenje o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) koje predlaže Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista.

U srijedu će premijer Andrej Plenković, dan prije prve godišnjice rada svoje Vlade, Hrvatskom saboru podnijeti prvo Godišnje izvješće te zastupnike upoznati što je Vlada radila u protekloj godini dana, koje je pojave i probleme detektirala.