STIGLO U PORCEDURU

GLAS s dijelom oporbe traži smjenu ministrice Nade Murganić

16.10.2017 u 12:17

Bionic
Reading

U saborsku proceduru stigao je prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Mruganić. Podsjetimo, radi se o inicijativi GLAS-a, kojemu se pridružio i SDP, IDS, Živi Zid te HSU

GLAS je, podsjetimo, kako bi se prijedlog uvrstio u proceduru trebao skupiti jednu petinu potpisa svih zastupnika, odnosno, njih minimalno 31. Na kraju je ta stranka, na čijem je čelu Anka Mrak Taritaš, uspjela prikupiti 33 potpisa. Uz potpise zastupnika GLAS-a, za smjenu Murganić potpise su dali i zastupnici SDP-a, IDS-a, Živog zida, HSU-a te Snage.

Prema saborskom poslovniku prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja odmah se uvrštava u dnevni red. Vlada se je na prijedlog dužna očitovati u roku od osam dana od uvrštavanja u dnevni red. Rasprava se može provesti najranije sedam dana, a najkasnije u roku od 30 dana od podnošenja prijedloga.

Podsjetimo, GLAS je odlučio tražiti smjenu ministrice Nade Murganić zbog prijedloga Obiteljskog zakona, koji je sada već povučen.

'Vrijednosni sustav u nacrtu zakona, koji je u međuvremenu povučen, izrazito je dogmatičan i nisu općeprihvaćene vrijednosti svih segmenata društva, krši ljudska prava, nedorađen je, kontradiktoran i ne definira korake kojima bi se osigurala provedba samog zakona',  stoji u prijedlogu za iskazivanje nepovjerenja.

Poručuju da se prije izrade zakona trebaju napraviti analize postojećih zakonskih mehanizama, kao i područja koja postojeća legislativa ne regulira na adekvatan način, pa temeljem njih mijenjati odredbe koje su neučinkovite. Ističu i da izmjena čitavog zakona, 'samo zato jer je trenutačno u Vladi prisutan vrijednosni sustav drugačiji u odnosu na Vladu koja je donijela sadašnji Obiteljski zakon, nije prihvatljiva u društvu zemlje članice Europske unije'.

Dokument: "Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Nadi Murganić"

Definicija obitelji, kažu, koja glasi da su obitelj majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive pokazuje se kao 'problematična i nazadnjačka'.

Upozoravaju i da se iz 'jezične općenitosti zakonskog teksta ne može iščitati što bi odgajanje djeteta kao 'domoljubne osobe' trebalo značiti jer se sam pojam domoljublja danas u hrvatskoj javnosti i društvu različito tumači i upravo je to različito tumačenje izvor mnogih prijepora i manipulacija'.

  • +5
Goran Beus Richembergh, Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš i Nada Turina Đurić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Smjenu ministrice Murganić traže i zbog izostanka reakcije na brojne slučajeve seksualnog zlostavljana djece u dobi od 10 do 14 godina i niskih kazni koje su dobili počinitelji iako je, ističu, ministrica Murganić čelnica ministarstva koje ima krucijalnu ulogu u zaštiti prava djece.

Ocjenjuju da u resoru ministrice Murganić postoji čitav niz problema koje aktualna ministrica ne rješava na zadovoljavajući način i navode Zakon o udomiteljstvu te kašnjenje s raspisivanjem, a time i ugovaranjem, natječaja iz EU fonda za najpotrebitije, usmjerenih na osiguravanja hrane i materijalne pomoći za najpotrebitija domaćinstva ili za osiguravanje prehrane djeci u osnovnim školama.