70 TISUĆA LITARA DNEVNO

Ne znaju za zbrinjavanje mlijeka u svojim elektranama!

25.02.2013 u 17:14

Bionic
Reading

Ni danas nije poznato pod kojim uvjetima će i u kojim u bioplinskim postrojenjima Ministarstvo poljoprivrede zbrinjavati mlijeko zagađeno aflatoksinom. U Ministarstvu kažu da je akcija u razradi, a u postrojenjima da s njima još nitko nije kontaktirao

'Jučer smo objavili akcijski plan, a danas se sve operativno organizira. O svim informacijama izvijestit ćemo javnost', tajanstven je Miroslav Kuskunović, glasnogovornik Ministarstva.

Ministar Tihomir Jakovina u nedjelju je najavio da će država s pet milijuna kuna već od danas otkupljivati zagađeno mlijeko sa 400 farmi i neškodljivo zbrinuti u bioplinskim postrojenjima. Ministarstvo procjenjuje da je zagađeno oko 70 tisuća litara mlijeka dnevno, ali je pogodno za dobivanje bioplina u bioplinskim postrojenjima.

U Hrvatskoj su u funkciji tri takva postrojenja, u Tordincima kod Vinkovaca, Gradecu kod Zagreba i Tomašancima kod Đakova. U prva dva kažu da im se nitko nije obratio.

'Mi imamo jedno bioplinsko postrojenje u Gradecu spremno za preradu, ako za to bude potrebe. No zasad s nama nitko nije kontaktirao', rekla je tportalu Anja Linić, glasnogovornica Agrokora, u čijem je vlasništvu elektrana u Gradecu.

Vlasnik postrojenja tvrtke Landia u Tordincima također nije upoznat s detaljima.

'Sve što znam o ovoj mjeri Ministarstva koja se namjerava poduzeti, dakle otkupljivanje mlijeka i zbrinjavanje u bioplinskim postrojenjima, znam iz medija. Nitko s nama nije službeno kontaktirao niti nas je pitao ili zvao na nekakav operativan konkretan dogovor o načinu zbrinjavanja i dovoženja mlijeka u naše bioplinsko postrojenje', izjavio je Adžić Mediaservisu.

245439 ,245385 ,245359 ,245303

Seljaci zbog mlijeka traže proglašavanje elementarne nepogode

Proizvođači mlijeka u istočnoj Hrvatskoj, kojima je pojava aflatoksina u mlijeku i prestanak otkupljivanja mlijeka od velikih prerađivača pričinila veliku štetu, traže da se zbog toga proglasi elementarna nepogoda i da se seljacima kojima nije otkupljeno mlijeko šteta nadoknadi u stopostotnom iznosu.

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo i predsjednik Udruge Baranjska brazda Petar Pranjić kažu kako cijene mjere iz akcijskog plana koji je jučer predstavio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ali smatraju da nisu dovoljne.

Jakovina je jučer najavio da će Ministarstvo poljoprivrede djelomično obeštetiti proizvođače kojima mliječna industrija nije otkupila mlijeko, a iz robnih rezervi će dobiti zdrav kukuruz u zamjenu za zaraženu hranu. Mlijeko koje zbog pozitivnog uzorka na aflatoskin nije otkupljeno od sutra će se odvoziti u tri bioenergetska postrojenja u Slavoniji, rekao je Jakovina navodeći da su pronađene povećane količine mikotoksina u uzorcima mlijeka na 400 farmi u istočnom dijelu zemlje na kojima se dnevno proizvodi oko 70.000 litara mlijeka.

Obećanje da će proizvođači mlijeka biti djelomično obeštećeni nije dovoljno jer su opet pretrpjeli ogromne gubitke, a da zapravo još uvijek nije jasno što se to događa i u čijem interesu, kazao je za Hinu Pranjić. Dodao je kako je prvoga dana prestao otkup mlijeka sa 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj, a da se danas, prema njegovim informacijama, mlijeko ne otkupljuje od 500-tinjak, možda i 600 proizvođača. Nelogičnim drži da je otkup prestao s farmi gdje se uopće nisu obavile analize mlijeka.

Pranjić napominje kako seljaci neće dozvoliti da netko namjerno, bio to uvozni lobi ili bilo tko drugi, uništi hrvatski stočni fond te da će se ozbiljno i organizirano tome suprotstaviti.

Laslo navodi i kako se na terenu događalo da su primjerice Dukatovi prerađivači obustavili otkup, a od proizvođača tražili da kupe određene lijekove u visini od 1.500 kuna, a da prije toga nisu obavili analizu mlijeka.