ŠUICA O OBALNOJ I GRANIČNOJ STRAŽI EU-a

'Ne želimo da se Schengen raspadne, ali što će biti s Hrvatskom?'

16.12.2015 u 15:15

Bionic
Reading

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans i povjerenik Europske komisije za izbjeglice Dimitris Avramopoulos sudjelovali su danas na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u raspravi o europskom paketu za granice i obalnu stražu. Povod svemu je situacija u Grčkoj te ogroman priljev izbjeglica preko Egejskog mora, ali i situacija na Sredozemlju

Potpredsjednik Timmermans obratio se zastupnicima Europskog parlamenta s novim prijedlogom Europske komisije o jačanju Frontexa i osnivanju Europske granične i obalne straže (EGOS), nove agencije čija bi zadaća bila zaštita vanjskih granica EU-a. EGOS bi mogao biti upućen na granicu neke države uz suradnju države članice ako Europska komisija procijeni da vlasti te države ne poduzimaju dovoljno za zaštitu vanjskih granica EU-a.

Sudjelujući u raspravi, zastupnica Šuica je istaknula: 'Očito je da nismo dobro upravljali vanjskim granicama i stoga je potrebno bolje koordiniranje naših politika. Podržavam paket o graničnoj i obalnoj straži, ali moramo jasno razgraničiti nadležnosti. Države članice će očito morati prenijeti dio svojih odgovornosti, ali treba zadržati suverenitet. Shvaćamo da se ništa neće poduzimati bez suradnje, a činjenica je da Frontex nije imao dovoljno kapaciteta te zato trebamo europski odgovor na ovo zajedničko europsko pitanje. Ne želimo da se Schengen raspadne, ali postavljam pitanje što će biti s Hrvatskom i ostalim državama koje još nisu ušle u taj prostor, a moraju provoditi zajedničke odluke? Došlo je vrijeme da se prestanemo dijeliti na male i velike, bogate i siromašne, a jačanje Schengena je prava prilika za to!', istaknula je zastupnica Šuica, navodi se u priopćenju iz Kluba zastupnika EPP-a.

Povjerenik Europske komisije za izbjeglice Dimitris Avramopoulos izrazio je nadu da će Europski parlament podržati ovaj prijedlog jer se radi o sigurnosnoj mreži koja možda nikad neće biti upotrijebljena, ali da se mora vratiti povjerenje u vanjske granice EU-a. Rekao je da je ovo postupan proces u kojem Europa ide korak po korak naprijed te se ovim paketom daje podrška svim zemljama članicama na granicama Europske unije kako bi se zaštitilo načelo slobodnog kretanja unutar granica EU-a.