I TO USPJEŠAN

Ne volite GMO? Tako se dobiva lijek protiv ebole!

22.08.2014 u 15:54

Bionic
Reading

Brojni svjetski mediji posljednjih dana javili su da je dvoje američkih misionara ozdravilo od smrtonosne ebole nakon što su im liječnici dali novi eksperimentalni lijek koji nikada ranije nije bio testiran na ljudima; da stvar bude zanimljivija, lijek je sjajan primjer potencijala GMO-a

Dr. Kent Brently dobio je lijek ZMapp kada je već bio siguran da će umrijeti. Samo sat vremena kasnije simptomi bolesti, poput otežanog disanja i osipa, dramatično su se smanjili. Brently je osim lijeka dobio i transfuziju krvi od dječaka koji je prebolio ebolu. Slično poboljšanje doživjela je i misionarka Nancy Writebol koja je primila dvije doze lijeka.

Tko proizvodi lijek?

Lijek je razvila tvrtka Mapp Biopharmaceutical Inc. iz San Diega. Prema mrežnoj stranici, misija tvrtke je razvoj lijekova za prevenciju i liječenje zaraznih bolesti, kao i suzbijanje prijetnji biološkim oružjem.

U ožujku američki Institut javnog zdravstva izdvojio je 28 milijuna dolara za znanstvenike iz 15 institucija, koji rade na istraživanju ebole.

Do sada je razvijeno više cjepiva i lijekova koji obećavaju, međutim, malo njih testirano je na ljudima.

Kako se stvara GM lijek i kako djeluje?

ZMapp djeluje kao antitijela, odnosno proteini koje prirodno stvara obrambeni mehanizam organizma za uništavanje stranih tijela i mikroorganizama. Novi lijek temelji se na trima humaniziranim monoklonalnim antitijelima (mAbs) koja se stvaraju genetskim inženjeringom u laboratoriju. Ta antitijela oponašaju prirodne reakcije obrambenog mehanizma - učvršćuju se na određene dijelove opasnih virusa i tako onesposobljavaju njihovo razmnožavanje. Do sada su bila testirana samo na rezus majmunima, koji su nakon tretmana preživjeli napad virusa.

Antitijela ZMappa izvorno su stvorena u miševima koji su bili zaraženi genetski modificiranim virusom. Proteini su potom genetski modificirani kako bi bili sličniji ljudskima. Danas se oni proizvode iz biljaka - biljke duhana zaraze se virusom pomoću kultura agrobakterija koje inače uzrokuju tumore na biljkama. Agrobakterija je posebno zanimljiva u genetskom inženjeringu zbog sposobnosti da prenese DNK. Agrobakterija se genetski modificira tako da joj se usade različite komponente virusa ebole. Njome se potom zaraze brojne biljke, a infekcija ih natjera da stvaraju antitijela za virus. Duhan se konačno cijedi i iz njega se izdvaja serum s antitijelima koja napadaju ključne dijelove virusa.

Taj proces odvija se na plantažama duhana tvrtke Kentucky BioProcessing. Na istim plantažama provodi se i eksperimentalna proizvodnja biotehnoloških lijekova za neke druge opasne bolesti koje prijete čovječanstvu, primjerice, za ptičju gripu N1H1, za AIDS i HPV.

Duhan je vrlo pogodan za stvaranje lijekova utemeljenih na genetskom inženjeringu jer ga je relativno lako zaraziti modificiranim bakterijama, a njegov obrambeni sustav odlično reagira na infekciju. Osim toga, biljka se može uzgojiti za prilično kratko vrijeme.

Zašto su lijek dobili baš dvoje Amerikanaca?

Liječenje ljudi lijekovima koji nisu prošli standardna klinička ispitivanja u kojima se testiraju njihovo djelovanje, doziranje i moguće nuspojave, uglavnom se smatra etički neprihvatljivim. Međutim, u SAD-u postoji mogućnost da se u kritičnim situacijama upotrijebi tzv. Animal Efficacy Rule u kombinaciji s Prvom fazom kliničkih istraživanja, kako bi se pomoglo ljudima čiji je život u opasnosti, naravno, uz njihov pristanak. Animal Efficacy Rule primjenjuje se kada znanstvenici prilično dobro razumiju mehanizme toksičnosti patogena te djelovanje lijeka; kada je djelovanje lijeka pokazano na više vrsta životinja čije bi reakcije trebale biti slične ljudskima ili na jednoj životinji čije reakcije najbolje predviđaju ljudske; kada studija na životinjama jasno ukazuje na željene koristi za ljude te kada se na temelju podataka može dobro definirati djelotvorna doza za ljude. U vrijeme kada je Brently dobio lijek, postojalo je samo nekoliko doza.