ZORAN MILANOVIĆ

'Ne uvodimo porezni teror nego red'

29.04.2013 u 15:18

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović istaknuo je danas kako na lokalnim izborima očekuje veći odaziv birača te da na njima ne očekuje preslikavanje rezultata s izbora za Europski parlament.

Očekujem veći odaziv, jer ovo nije bio odaziv. Ovo bi bilo 15 posto odaziva da nije uveden elementarni red u popise birača, a s obzirom da je uveden - 20 posto (je) stvarno ništa drži premijer. SDP je dobio pet mandata, dakle, kao i druga najjača stranka, u par tisuća glasova, a da idemo dalje analizirati, dublje, tko je koliko dobio preferencijalnih glasova, s time se nećemo nikada složiti, rekao je premijer Milanović novinarima u šumi u Gornjoj Dubravi gdje je sudjelovao u akciji "Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš".

Na upit novinara je li razgovarao proteklih dana sa koalicijskim partnerima jer su se pojavile priče da su svi njihovi koalicijski partneri nezadovoljni rezulatima europskih izbora i da zapravo krive njega, Milanović je odgovorio da s predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić razgovara svaki dan, kao i s Mirelom Holy, skoro svaki dan.

"Ne, nikako nemam taj problem, ali bit će izbori (za Europski parlament) za godinu dana i idemo po pobjedu. I sad smo išli po pobjedu. Očekivanja su velika, da SDP bude daleko najjači. Na malom odazivu je bio u par tisuća glasova sa HDZ-om i njihovim partnerima, dakle sa osobom koja je dobila najviše glasova i HDZ-om", rekao je Milanović.

"Kad smo drugima osiguravali da imaju klubove zastupnika u Saboru, koje sami ne bi nikada ostvarili onda smo bili dobri, to je tak", ustvrdio je Milanović.

Na upit kako komentira što su se jučer prvi puta javno oglasili i skupili predstavnici gospodarskih komora zemalja iz cijeloga svijeta te su poslali poruku Vladi i izrazili nezadovoljstvo zbog spore i preglomazne birokracije, Milanović je odgovorio da je to rekao Međunarodni monetarni fond, on bi to komentirao, ali da ne zna uopće koji subjekt je to (bio).

Ustvrdio je da Vlada pokušava napraviti i da jamči kako uspijeva poboljšati klimu za biznis i za ulaganja. "Meni je u interesu da to funkcionira brzo i da umjesto pola godine traje dva mjeseca. Na kraju krajeva trebate biračima i nešto reći konkretno i na kraju pokazati", kazao je Milanović.

Dodao je da ruše barijere, uvode reda i da je to teško uskladiti. "Kad zahtijevate da se plati porez, kad imate sustav fiskalizacije u kojem se zna sudbina svakog računa, gdje je i na koliko izdan, to nekim ljudima smeta, netko to doživljava kao porezni teror", rekao je premijer. "Ja to doživljavam kao red i zakon. I u tome je u stvari jedina razlika među nama u Hrvatskoj - oni koji su za red, a to je teži put i oni koji su za muljanje i brljanje", ustvrdio je Milanović.

Upitan kako u Hrvatski sabor uskoro dolazi zakon o zaštiti prirode te kako komentira najave SDP-ove saborske zastupnice i bivše ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy da će izaći iz stranke, ako se njezin amandman o osnivanju nacionalne parkovne agencije ne usvoji, premijer Milanović je odgovorio kako se mora malo detaljnije upoznati s tom problematikom te da bi mu bilo jako žao da se to dogodi. "Ne vidim razloga da Mirela izlazi iz SDP-a, razgovarati ću s njom", rekao je Milanović.

Ministar zdravlja i kandidat SDP-a, HNS-a i HSU-a za zagrebačkog gradonačelnika Rajko Ostojić upitan o najavi Mirele Holy da bi mogla napustiti SDP izrazio je uvjerenost da se to neće dogoditi.