STJEPAN MESIĆ

HNS je ranjen i oslabljen, ali bi mogao pomoći HDZ-u da se vrati na pravi put

09.06.2017 u 15:59

Bionic
Reading

Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH te bivši član HDZ-a i HNS-a, sa zanimanjem prati što se posljednjih dana događa s njegovim bivšim strankama kao i promjene koje su dovele do njihove koalicije

U izjavi za tportal, Mesić je izrazio razumijevanje za potez HNS-a u kojem su trebali odlučiti između izlaska na nove izbore ili koalicije s HDZ-om.

'HNS je ranjen, oslabljen, jer je izgubio pozicije i u koaliciji sa SDP-om i na izbore sigurno ne bi izašao s HDZ-om. S druge strane da izađe sam upitan bi mu bio rezultat i u tom slučaju ne bi mogao ostvariti reformu obrazovanja i pravosuđa za koje se zalažu. Sada smo dobili koaliciju koja je s različitih političkih spektara. Imamo HDZ u kojem buja rigidna desnica, a s druge strane je HNS koji je liberalna stranka centra i ukoliko budu mogli sprovesti svoje ideje to bi moglo biti dobro', mišljenja je Mesić.

Smatra da bi ulazak HNS-a u koaliciju mogao pomoći i HDZ-u da se vrati na 'pravi put'.

'Ovi danas u HDZ-u pričaju kako su oni demokršćanska stranka iako Franjo Tuđman, kad smo osnivali HDZ, nikada nije želio staviti u njene odredbe kršćanska-demokracija. On je bio protiv toga smatrao je da HDZ mora počivati osnovama pravaštva Ante Starčevića, miroljubivosti Stjepana Radića i socijalne pravde hrvatske ljevice. Nije želio biti u stranci u kojoj za njegova prijatelja Muhameda Zulića ne bi bilo mjesta', kazao je Mesić.

Upitan hoće li HDZ probati usisati HNS i onemogućiti mu da provede zacrtano Mesić ističe da narodnjacima obrazovanje mora biti prioritet jer na njemu sve počiva.

'Moraju inzistirati na reformi obrazovanja i sačuvati sekularnost društva, a ako se popusti i dopusti povratak u Srednji vijek što bi neki revizionisti htjeli onda je Hrvatska izgubljena. HDZ očito ne želi izbore i morat će popustiti HNS-u i morat će se vratiti na put moderne demokracije s kojeg je skrenuo', mišljenja je Mesić.

Za HNS-ovce koji će iz stranke otići ili će biti izbačeni Mesić misli da će najvjerojatnije karijere nastaviti kao nezavisni političari jer 'za formiranje neke nove stranke nema puno političkog prostora', a da će ući u neke druge stranke u ovom trenutku ne vjeruje.