IVAN JAKOVČIĆ - INTERVJU

'Ne sviđa mi se što ćemo biti u klubu s Le Penom!'

26.03.2013 u 20:31

Bionic
Reading

S predsjednikom IDS-a Ivanom Jakovčićem koji na izbore za Europski parlament izlazi s nezavisnom listom 'Europa za sve' razgovarali smo o tome vjeruje li da zaista može pomrsiti račune velikim strankama, u kakvom su odnosu IDS i njegova neovisna lista i kave veze ima francuski ultranacionalist Jean-Maire Le Pen s tim. Jakovčić također odgovara i za što će se zalagati kada osvoji mandat u Europskom parlamentu

Krenuli ste sa svojom Nezavisnom listom u agresivnu kampanju za Europski parlament. Vjerujete li zaista da možete pomrsiti račune SDP-u i HDZ-u budući da se pretpostavlja da će biti potrebno osam posto glasova birača da bi se osvojio jedan mandat?

Mjesto u Europskom parlamentu nikada i nigdje nije lako osvojiti, međutim, uvjeren sam da ćemo uspjeti jer imamo svakim danom sve veću podršku. Počeli samo s podrškom pet regionalnih stranaka i nekoliko nevladinih udruga, danas nam se priključuju i osobe za koje nisam očekivao da će biti uz nas. I uvjerenja sam da ćemo sigurno osvojiti jedan mandat, a možda čak i više. Naime, matematika nije baš takva da treba osam posto za jedan mandat.

Nakon svega godinu dana, ponovno će se ići na izbore za Europski parlament. Vi često spominjete da je vaša glavna politička ambicija upravo mjesto europskog zastupnika. Razmišljate li o mogućoj pomirbi i koaliciji sa SDP-om kako biste ostvarili tu ambiciju?

U Hrvatskom sam saboru govorio o Europi još devedesetih godina i o potrebi ulaska u EU i stvaranja uvjeta za ulazak, a onda sam kao prvi ministar za europske integracije na neki način s premijerom Ivicom Račanom postavio temelje nečega što se nažalost tek nakon 13 godina događa - ulazak u Europsku uniju. Što se tiče izbora za godinu dana, naravno da o njima razmišljam. Uspijemo li ući u Europski parlament s listom koja ima slogan 'Europa za sve', odmah poslije toga krećemo s osnivanjem nacionalne udruge Europa za sve koja će imati svoje ogranke po općinama i gradovima Hrvatske. Ta nevladina udruga trebala bi biti podrška našem timu i našoj listi koja je zasigurno među najboljima na ovim izborima.

Što ako ne uspijete, budući da to ističete kao jedan od glavnih ciljeva vaše političke karijere? Hoćete li se povući iz politike ili ćete za pet, šest godina ponovno pokušati?

Ne razmišljam o tome.


U kakvom su odnosu nezavisna lista i buduća udruga Europa za sve s IDS-om?

Napravili smo nezavisnu listu koju podržava pet regionalnih stranaka, nezavisni kandidati i nezavisne liste. Prema tome, mi smo jedina nezavisna lista na ovim izborima. Naravno da mi ne pada na pamet odricati se podrške IDS-a i drugih regionalnih stranaka. Mislim da smo na taj način pokazali nešto što nitko drugi nije. Sutra u Europskom parlamentu mi smo jedini koji neće morati slušati ničiju političku opciju jer smo nezavisni. Dakle, zastupnici HDZ će morati slušati Europsku pučku stranku (EPP), SDP-ovi Socijalističku stranku, za razliku od nas koji ćemo moći vrlo slobodno nastupati u Europskom parlamentu.

Znači, bit ćete non-attached u Europskom parlamentu. Nećete pripadati nijednoj grupaciji?

Da, tako je. Mi bismo trebali biti nezavisni zastupnici. Međutim, ima tu malo poteškoća, treba i to reći. Znate da je Le Pen dio te grupacije. Meni ne pada na pamet dijeliti klub s njim jer su naša uvjerenja dijametralno suprotna. Tako da moramo ostaviti još neku mogućnost političkog djelovanja na drugi način. U svakom slučaju, mi ćemo nastupati nezavisno.

Kako to da ste stavili Darka Lorencina na svoju listu za Europski parlament u trenutku kada je on već bio nominiran za funkciju novoga ministra turizma?

Sasvim je logično da je kolega Lorencin na listi jer ionako je bio plan da bivši ministar turizma Veljko Ostojić bude na listi. Darko je samo uskočio na to mjesto jer sam stvorio listu koja funkcionira kao tim. Ova lista nije za jednokratnu upotrebu da bi Jakovčić ili netko drugi ušao u Europski parlament, nego želimo trajnu, kvalitetnu listu koja će međusobno surađivati na ključnim temama za Hrvatsku. Na primjer, tako su doktorica Nela Sršen i dr. Nikola Ivaniš zaduženi za zdravlje i socijalnu skrb, Vlasta Piližota za poljoprivredu, ona je akademkinja iz Osijeka, Lorencin za turizam i gospodarstvo, Giovanni Cernogoraz za sport…

A vi, za što ćete se vi zalagati? Sebe niste spomenuli?

Ja sam čovjek politike, dokazano uspješan. Deset puta sam bio na izborima i deset puta pobijedio. Ja sam čovjek koji je na čelu liste i izraz politike na toj listi.

Možete li mi preciznije reći za što ćete se zalagati u Europskom parlamentu? Koji će biti vaši prijedlozi?

Naravno da želimo zastupati interese svih onih nevladinih udruga ili gradova i županija koji nemaju politički izražaj direktno kroz stranke. Dijapazon našeg djelovanja će biti od gospodarskih inicijativa do inicijativa za zaštitu okoliša. Ono što želim posebno naglasiti jesu otvorenost i komunikacija. U Hrvatskoj ćemo otvoriti ured zastupnika koji će biti u Europskom parlamentu i svaki građanin, tvrtka ili nevladina udruga bit će dobrodošli sa svojim idejama i inicijativama.

Ulaskom u Europsku uniju hrvatske tvrtke gube tržište CEFTA-e. Koje su, po vašem mišljenju, dobre, a koje loše strane ulaska u EU?

Europska unija nije med i mlijeko. Ja nisam eurofil, ali nisam ni eurofob. Poznajem dobro Europu i znam da je ovo velika šansa za Hrvatsku. Siguran sam da naši ljudi to razumiju i da će iskoristiti ulazak u EU. To će očekivano napraviti promjene na području gospodarstva, znanosti, kulture, zaštite okoliša. To su sve velike prednosti za našu zemlju. Uostalom, Hrvatska je danas već na europskom tržištu, 80 posto naših roba, ako ne i više, vezano je za Europsku uniju. Kad podvučemo crtu, budemo li dovoljno pametni, imat ćemo puno veću prednost nego opasnost od ulaska u EU.