DUBROVAČKI HDZ:

'Ne radi se o dva kamena, nego o 20 četvornih kilometara'

hdz

hdz

Izvor: Cropix / Autor: Denis Jerković

Čelnici HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije pozvali su danas premijera Zorana Milanovića da povuče izjavu o "dva kamena" koja remete dobrosusjedske odnose između Hrvatske i BiH jer - kako je rekao Branko Bačić - nije riječ samo o Velikome i Malom škoju, nego o 20 četvornih kilometara Malostonskoga zaljeva budući da bi se pomicanjem kopnene granice morska granica preselila s područja između otoka i kopna na sredinu zaljeva

Osim predsjednika Županijskog odbora Branka Bačića, potpredsjednice HDZ-a Dubravke Šuice te zastupnika Frane Matušića, na današnjoj konferenciji za novinare na brodici u Malostonskome zaljevu bio je i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić

Kako je rekao Bačić, ozbiljna vlada i država trebale bi se boriti i za dva kamena, te je s tim u vezi pozvao Milanovića da se zauzme za rješenja kako bi to područje ostalo dio Republike Hrvatske.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da su otočići Veliki i Mali škoj dio hrvatskoga mora te kako izjava premijera Milanovića nije dobro primljena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

'Ako se treba sporiti još 20 godina za naš teritorij, a za što imamo dokaze, onda je dužnost svake hrvatske vlade da te sporove i vodi', istaknuo je župan te dodao kako, osim pitanja razgraničenja kod Neuma, treba riješiti i pitanje razgraničenja s Crnom Gorom na Prevlaci.

Povod konferenciji je izjava predsjednika vlade Zorana Milanovića na Croatia summitu u Dubrovniku, koja je ponovno aktualizirala pitanje pripadnosti otočića Velikoga i Malog škoja, o kojima se raspravljalo 1999. nakon sporazuma tadašnjih predsjednika Hrvatske i BiH Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića. Oni su u Sarajevu potpisali sporazum po kojem ti otočići i punta Kleka pripadaju BiH, no sporazum u Saboru nikada nije verificiran.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi