VAŽNO JE ZNATI

Ne možete na posao zbog snijega? Što vam je činiti

15.01.2013 u 13:06

Bionic
Reading

Ako zbog snježnih nanosa niste u stanju na vrijeme ili uopće doći na svoje radno mjesto, morate biti svjesni svojih prava i obaveza. Portal Mojposao.net donosi korisne informacije ako se prepoznate u ovoj situaciji

Jučerašnji snježni nanosi u Zagrebu

Neki poslodavci, navodi Mojposao.net, već imaju plan za ovakve izvanredne situacije, stoga svakako provjerite je li vaš poslodavac među njima.

Ako nemaju, možete im predložiti alternativno rješenje, primjerice:

•Možete predložiti da nadoknadite radno vrijeme.
•Osim toga, možete obavijestiti poslodavca da ćete posao raditi od kuće.
•Ako neke zadatke naprosto ne možete obavljati izvan ureda, morat ćete zamoliti neke kolege da vam priskoče u pomoć. Pošaljite im mail s detaljnim uputama. Vodite računa da kolege možda nisu upućeni u posao koji radite, stoga ih nastojte što manje opteretiti i detaljno objasniti sve korake u zadatku.
•Ako poslodavac inzistira na vašem dolasku, a vama to podrazumijeva veće troškove, možete ga pitati postoji li mogućnost da vam subvencionira trošak putovanja. Poslodavac na to, naravno, ne mora pristati.

Ako poslodavcu ne odgovara nijedno od predloženih rješenja – može vas poslati na godišnji odmor čak i onda kad ne biste željeli iskoristiti to pravo. Međutim, poslodavac vas nema pravo natjerati da uzmete neplaćeni dopust.

Ako poslodavca niste obavijestili da nećete doći na posao, moguće je da ćete snositi posljedice. Primjerice, ako su svi vaši kolege došli na posao, logično je zapitati se zašto vi to niste bili u mogućnosti? Postoji mogućnost da vam taj dan ne bude plaćana dnevnica.
Ako je, pak, poslodavac odlučio da taj dan neće raditi, u takvoj situaciji imate pravo na svoju dnevnicu i poslodavac od vas ne može tražiti da iskoristite svoj godišnji odmor i slično.

Iz svega ovoga vidljivo je da standardni obrazac ne postoji. Najbolji je pristup uvijek nazvati poslodavca (prije početka radnog vremena) i obavijestiti ga o nemogućnosti dolaska na posao te ponuditi alternativu (rad od kuće ili da ćete 'odraditi' današnji dan kroz tjedan (preko, primjerice, prekovremenih sati).

Kako god bilo, ne biste se trebali dovoditi u situaciju da putujete kada vladaju izrazito nepovoljni i opasni vremenski uvjeti, zaključuju na portalu Mojposao.net.