ČOVIĆ VS. BANDIĆ

'Ne mogu se češljati dok selo gori jer nemam kose'

14.06.2011 u 10:58

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najavio je s aktualnog sata Gradske skupštine da će za jesensku sjednicu dostaviti sve materijale o stadionu Maksimir, pa neka onda gradski zastupnici odluče što će dalje

'Jedanaest godina taj problem nisam riješio. Nažalost, njega sam naslijedio i to je jedina stvar koju nisam doveo do kraja. Prije godinu dana dostavili smo Skupštini materijale da se s Maksimirom ide na referendum i to je odbijeno. Najesen ću dostaviti materijale o Maksimiru, pa neka Skupština to riješi', kazao je Bandić

No, kad već nije mogao riješiti Maksimir, Bandić je pomogao riješiti problem u Ciboni. Nakon što je prije nekoliko mjeseci preuzeo kredit koji je klub imao Zagrebačkoj banci (23,5 mil. kuna), gradonačelnik je prije nekoliko dana preuzeo na Grad i isplatu duga (milijun kuna) prema bivšim igračima Mateju Mamiću i Bariši Krasiću, što je pojedinim zastupnicima zasmetalo.

'Pozivam institucije pravne države da što hitnije utvrde tko je kriv za nastali dug od deset milijuna eura. Da sam ja taj dug napravio, već bi me odavno strpali u Remetinec. Iz ove perspektive, čini se da je stečaj najbolje rješenje, međutim, ja neću to neću dopustiti', istaknuo je gradonačelnik.

Više od Bandića, na meti zastupnika našao se predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga (ZGH) Ivo Čović

Ivanu Horvat-Mlinar (SDP) zanimalo je razmišlja li ZGH ukinuti naplatu karata mobitelom u ZET-u jer se, prema njezinim informacijama, to pokazalo kao totalni promašaj. Ustvrdila je da se planiralo na taj način uprihoditi pet milijuna kuna, a naplatilo se tek milijun.

'Cilj je bio građanima omogućiti različite sustave plaćanja. Dobar dio prihoda ostvarili smo putem SMS-a i nisam za to da se sve lomi preko koljena. Činjenica je da ima slučajeva zlouporabe, ali treba gledati kako to spriječiti, a ne odmah ukinuti uslugu', kazao je Čović i dodao da je u Ljubljani u potpunosti ukinuto gotovinsko plaćanje usluga u javnom prijevozu.

Stanka Gačića
(HDZ) je zanimalo koliki je kreditni rejting ZGH-a, na što mu je Čović odgovorio tek iz drugog pokušaja jer je u prvom navratu za govornicom pričao da se 'u ZGH ne događa ništa dramatično'.

'U 2010. godini jedna je agencija naš rejting zadržala na razini iz 2009, a jedna nam ga je spustila za jedan stupanj. Na deset stranica su obrazložili da je do toga došlo zbog složenih odnosa između Grada i ZGH-a, a brojke gotovo ne spominju. Problemi koje ZGH ima nisu dramatičniji nego u drugim segmentima hrvatskog gospodarstva. Očekujemo da će nam rejting u 2011. biti na razini ove godine. Trenutni rejting nam je BB minus', pojasnio je Čović, a potom se očešao o gradonačelnikovu jučerašnju izjavu da 'selo gori, baba se češlja' koju je prvi čovjek Grada uputio na njegovu adresu.

'Ne mogu se ja češljati dok selo gori, ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što nemam kose. Koga svrbi, taj se češe', ironično je poručio Čović gradonačelniku Bandiću.

Na izrečeno, Bandić je odmah replicirao i šefu ZGH poručio da 'skine masku i pokaže nalaz revizije poslovanja za prošlu godinu'.