žestoki kritičar kremlja

Navaljnom zamrznuti računi i zaplijenjen stan u Moskvi

24.09.2020 u 17:24

Bionic
Reading

Ruskom oporbenom političaru Alekseju Navaljnom zamrznuti su računi i zaplijenjen stan u Moskvi dok se u bolnici u Berlinu oporavljao od trovanja, rekla je u četvrtak njegova glasnogovornica Kira Jarmiš

"To znači da se stan ne može prodati, pokloniti niti se može staviti pod hipoteku", izjavila je Jarmiš u videu na Twitteru.

Dodala je da mu je imovina zamrznuta 27. kolovoza, zbog tužbe kompanije koja dostavlja hranu školama u Moskvi.

Ruski sud je u listopadu 2019. naredio Navaljnom i njegovim suradnicima da plate 1.4 milijuna dolara odštete toj kompaniji jer su, navodi sud, neopravdano dovodili u pitanje kvalitetu hrane.

Četrdesetčetverogodišnji kritičar vlasti Vladimira Putina se ranije ovaj mjesec srušio u zrakoplovu iznad Sibira. Prevezen je iz Rusije na liječenje u Berlin, a njemačka je vlada izvijestila da testovi provedeni u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj pokazuju da je otrovan nervnim agensom novičokom.

Članice EU-a pozvale su Rusiju da rasvijetli događaj koji smatraju pokušajem ubojstva, no Moskva to odbija i ocjenjuje da nema nikakva pokazatelja da je počinjen zločin nad Navaljnim koji se u međuvremenu oporavio.

Kremlj je u srijedu objavio da se Navaljni može vratiti u Rusiju poput svakog drugog građanina.