BOJNI OTROV

Navaljni otrovan novičokom, kaže njemačka bolnica u završnom izvješću

23.12.2020 u 18:17

Bionic
Reading

Njemačka bolnica Charite u Berlinu u srijedu je objavila završno izvješće o slučaju ruskog disidenta Alekseja Navaljnog, potvrdivši da je bio otrovan bojnim otrovom novičokom.

Ruski dužnosnici odbacili su takve tvrdnje, rekavši da nisu pronašli čvrst dokaz da je Navaljni otrovan novičokom, kemijskim oružjem razvijenim u doba Sovjetskog Saveza.

U izvješću objavljenom ovaj tjedan u medicinskoj publikaciji The Lancet, tim iz bolnice Charite rekao je da je otrov novičok pronađen u krvi Navaljnog nakon što je u kolovozu primljen u bolnicu.

"Laboratorij njemačkih oružanih snaga kojeg je imenovala Organizacija za zabranu kemijskog oružja pronašao je organofosforni bojni otrov iz grupe novičok u uzorcima krvi koji su uzeti odmah nakon što je pacijent primljen u bolnicu Charite", rečeno je u izvješću.

Navaljni (44), jedva je preživio trovanje, prema njemačkom bolničkom timu. "Njegovo dobro zdravlje prije trovanja vjerojatno je išlo u prilog njegovu oporavku", piše u izvješću. 

Navaljni se naglo razbolio dok je putovao domaćim letom u Rusiji 20. kolovoza te je najprije dva dana liječen u bolnici u sibirskom gradu Omsku prije nego što je evakuiran u Berlin.