OBAVJEŠTAJNI SKANDAL

NATO protjerao ruske diplomate

30.04.2009 u 13:11

Bionic
Reading

Zbog skandala s estonskim obavještajcem koji je informacije prenosio ruskoj tajnoj službi, NATO je protjerao dvojicu ruskih diplomata koji su radili pri sjedištu Saveza u Bruxellesu, objavljeno je u četvrtak

'Dvojica ruskih diplomata obaviještena su da ovdje više nisu dobrodošla', rekao je NATO-ov diplomat koji je želio ostati neimenovan. Ruski diplomati radili su pri misiji Rusije u sjedištu NATO-a iako Rusija nije članica Saveza, a protjerani su zbog slučaja Hermana Simma, Estonca koji je u veljači osuđen na 12 godina zatvora jer je prenio više od 2.000 stranica informacija ruskoj službi SVR.

NATO je diplomatima naredio da napuste Bruxelles u srijedu, istoga dana kada je službeno obnovio dijalog s Moskvom poslije prekida dugog osamm mjeseci zbog ruske intervenciju u Gruziji u kolovozu. Rusija drži poboljšanje odnosa s NATO-om dijelom širih napora za poboljšanje odnosa sa Zapadom, napopse sa Sjedinjenim Državama, a zasad je nepoznanica kako će se protjerivanje ruskih diplomata odraziti na taj proces, napominje Reuters.

Glasnogovornik NATO-a James Appathurai odbio je komentirati pitanje 'obavještajnih podataka'
Rusija je službeno potvrdila protjerivanje, kako je javila agencija Interfax pozivajući se na glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova u Moskvi.

Dok je radio za estonsko ministarstvo obrane od 1995. do 2006., Simm je imao pristup dokumentima s oznakom najveće tajnosti, među njima i spise povezane s NATO-om u koji je Estonija ušla 2004. Prema estonskim medijima, informacije koje je Simm prenio Rusiji uključuju dokumente o komunikacijskim te informacijskim sustavima stranih zemalja i međunarodnih organizacija, podatke o sigurnosti, obavještajnim i protuobavještajnim službama i obrani.

Estonija je iz Sovjetskog Saveza istupila 1991., i tada je, kao i druge dvije baltičke zemlje, Latvija i Litva, ulazak u NATO i Europsku uniju upisala u vrh svojih prioriteta, te je pristupila EU 2004.