AFGANISTAN

NATO potvrdio da su helikopter srušili talibani

08.08.2011 u 19:04

Bionic
Reading

Helikopter NATO-a koji se srušio prije dva dana, pri čemu je poginulo 38 osoba, prevozio je pripadnike elitnih vojnih snaga koje su poslane u pomoć svojim suborcima u silovitim sukobima s talibanima, kad ih je pogodila raketa koju su najvjerojatnije ispalili talibani, stoji u priopćenju NATO-a objavljenom u ponedjeljak

Riječ je o prvoj službenoj potvrdi da su za rušenje helikoptera odgovorni talibani. Iz ISAF-a je priopćeno kako je na helikopter tipa CH-47 Chinook ispaljen 'raketni projektil' te da je 'helikopter prevozio američke vojnike i pripadnike specijalnih postrojbi na poprište sukoba'.

Akcija je počela kad su na ISAF-ove snage u potrazi za talibanskim vođom u dolini Tangi, okruženoj planinama, talibani otvorili vatru. Prije nego što je poslan zahtjev za pojačanjem, ubijeno je nekoliko pobunjenika, stoji u ISAF-ovu priopćenju. 'Budući da su pobunjenici nastavili pucati, kopnene vojne snage zatražile su pojačanje', stoji u priopćenju.

'Dodatne vojne snage bile su na putu prema poprištu sukoba kada se CH-47 u kojem su se nalazili srušio, pri čemu su svi poginuli. Među poginulima je trideset pripadnika američkih vojnih snaga, među kojima i pripadnici specijalnih snaga američke mornarice SEAL te još sedam afganistanskih pripadnika specijalnih snaga i afganistanski prevoditelj', stoji u priopćenju.

Talibani su već u subotu izvijestili da su srušili NATO-ov Chinook, no zapadni dužnosnici nisu željeli objaviti bilo kakve informacije prije nego što pronađu olupinu helikoptera i tijela poginulih.