ZBOG REVIZIJE PRESUDE PROTIV SRBIJE

Nastavlja se politička blokada u BiH

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 21.02.2017 12:59
  • Objavljeno 21.02.2017 u 12:59
bosna i hercegovina

bosna i hercegovina

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koja je trebala biti održana u utorak u Sarajevu, otkazana je na zahtjev ministara iz reda srpskog naroda čime se nastavlja produbljivati politička kriza u toj zemlji nastala nakon najave podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) protiv Srbije

Ministri sigurnosti i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Dragan Mektić i Mirko Šarović potvrdili su kako je otkazivanje sjednice izravni rezultat političkih problema u državi.

"Ne želimo sudjelovati u radu Vijeća ministara dok se ne riješi status revizije presude ICJ-a", kazao je lokalnim medijima ministar Mektić, dok je njegov kolega Šarović najavio kako će se do daljnjeg održavati samo telefonske konzultacije o hitnim pitanjima vezanim uz ranije postavljene rokove.

Ostavljena je mogućnost da se Vijeće ministara BiH okupi na sjednici idućeg tjedna.

Zastupnici iz političkih stranaka sa srpskim predznakom u parlamentu BiH još su prošlog tjedna najavili kako neće sudjelovati na parlamentarnim sjednicama sve dok je otvoreno pitanje revizije tužbe protiv Srbije pa tako ni u tom tijelu neće biti uvjeta za donošenje odluka i usvajanje zakona.

Svi oni sada čekaju što će se dogoditi u četvrtak, za kada je predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zakazao izvanrednu sjednicu državnog vrha na kojoj bi se raspravljalo o pokretanju revizije presude protiv Srbije.

Bošnjački član Predsjedništva BiH uvjetovao je sudjelovanje na toj sjednici načinom na koji će biti formuliran dnevni red odnosno mogući zaključci.

Izetbegović želi spriječiti donošenje bilo kakve odluke koja bi ranijem zastupniku BiH pred ICJ-em Sakibu Softiću uskratila mogućnost formalnog podnošenja zahtjeva za reviziju presude iz 2007. kojom je bivša SR Jugoslavija, odnosno današnja Srbija kao njena sljednica, oslobođena odgovornosti za planiranje i provedbu genocida nad Bošnjacima na području Srebrenice.

Softić bi taj zahtjev, kako je Izetbegović ranije najavio, tajništvu ICJ-a trebao podnijeti u petak.

Stalne političke napetosti tjeraju ulagače

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić upozorio je u utorak kako sadašnje političko stanje u BiH izravno ugrožava sve napore na oživljavanju gospodarstva i tjera inozemne investitore.

On je novinarima u Sarajevu kazao kako zbog stalnih političkih napetosti u 2016. godini gotovo da nije bilo nikakvih inozemnih investicija u BiH i za sve krivi političare za koje je kazao da svojim postupcima samo otežavaju poslovanje i trgovinu.

"Pozivamo ih da ohlade glave i nađu kompromisno rješenje jer je to jedini izlaz", kazao je Bojić.

Upozorio je kako zbog svega ogroman broj kvalificiranih i obrazovanih građana BiH napušta zemlju. Samo je Njemačka u 2016. izdala 14.600 radnih dozvola osobama s putovnicama BiH, a uz njih valja računati na tisuće onih koji u Njemačku iz BiH odlaze s hrvatskim putovnicama. 

"Bojim se da ćemo ostati bez dobrih radnika i svih onih koji čine proizvodni sektor u BiH", kazao je Bojić ističući kako je duboko zabrinut stanjem u BiH

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!