LEKIĆ SE NE PREDAJE

Nastavlja se izborni cirkus u Crnoj Gori

09.04.2013 u 15:43

Bionic
Reading

Nakon što je Državna izborna komisija (DIK) u ponedjeljak navečer, na temelju uvida u zapisnike općinskih izbornih komisija, proglasila kandidata vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Filipa Vujanovića pobjednikom nedjeljnih predsjedničkih izbora, izborni stožer neovisnog kandidata Miodraga Lekića najavio je u utorak žalbu i zahtjev za ponovno prebrojavanje glasova na svim biračkim mjestima u Crnoj Gori

Prema preliminarnim rezultatima DIK, Vujanović je osvojio 51,21 posto glasova, a njegov protukandidat Miodrag Lekić 48,79 posto.

Predstavnik Lokićevog stožera Dražen Medojević kazao je novinarima da oni u potpunosti osporavaju izborne rezultate.

'Izborni stožer podnio je zahtjev DIK-u za ponovno prebrojavanje svih glasačkih listića u općinskim izbornim komisijama na svim izbornim mjestima u Crnoj Gori. Tako mi rezultate ne možemo potvrditi dok ne utvrdimo sve nepravilnosti, za koje se nadam da će se utvrditi tijekom prebrojavanja', rekao je on.

'Demokratska partija socijalista (DPS) prihvaća da se provjeri kompletan izborni proces, jer je u njenom interesu da rezultati predsjedničkih izbora budu potpuno jasni', kazao je politički direktor vladajuće DPS-a Tarzan Milošević. On je kazao da je, prema ocjenama te stranke, izborni proces protekao u demokratskom ozračju i da je to potvrdilo i izvješće OESS-a.

Mediji u Podgorici u utorak donose informaciju da su brojni pozivi, koji su se pojavili na društvenim mrežama, za ulična okupljanja pristaša neovisnog kandidata Miodraga Lekića, naveli policiju na podizanje stupnja pripravnosti. Stoga su ovih dana u crnogorskim gradovima primijećene brojnije policijske snage, a iz oba stožera čule su se poruke mira i pozivi da se ne izlazi na ulice te da slavlje bude što umjerenije.

Čak je i premijer Milo Đukanović u jednom obraćanju građanima rekao da je 'Crna Gora apsolutno sposobna jamčiti pravnu stabilnost i poštivanje izborne volje građana'.

Iz crnogorske policije je priopćeno da do utorka ujutro nije zabilježen niti jedan incident.