ELDORADO U NAŠOJ GALAKTICI

NASA 'zagrijana' za eksploataciju zlata s asteroida

16.01.2017 u 15:42

Bionic
Reading

Američka svemirska agencija NASA planira misiju na asteroid 16 Psiheja koji se sastoji isključivo od željeza, nikla i vrlo vjerojatno ostalih rijetkih metala poput zlata, platine, bakra, kobalta, iridija i renija, dok ostatak čine silikatne stijene

Asteroid 16 Psiheja, nazvan po grčkom božanstvu, nalazi se u velikom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera, a otkriven je još daleke 1852. godine. Prema stručnjacima, asteroid se u trenutku stvaranja nije sastojao od plemenitih metala, a najpopularnija teorija koja objašnjava njegov nastanak podrazumijeva sudar sa dva različita asteroida koji su ga razdvojila na koru, plašt i jezgru. Zbog toga bi Psiheja mogla predstavljati ključ za razumijevanje nasilnog okruženja primordijalnog Sunčevog sustava.

No, ono što najviše 16 Psiheju čini atraktivnom metom jest teorija kako se ona sastoji od plemenitih materijala pogodnih za eksploataciju. Štoviše, Lindy Elkins-Tanton, ravnateljica Škole za istraživanje Zemlje i Svemira pri Sveučilištu Arizona, izračunala je kako je asteroid u bogat metalima, osobito željezom, koje se procjenjuje na vrtoglavih 10.000 trilijuna dolara. O kojem se bogatstvu radi ponajviše govori podatak kako je svjetski bruto proizvod u 2015. godini iznosio 73,7 bilijuna dolara.

Znanstvenica ističe kako se takvo bogatstvo u našoj galaktici ne smije ignorirati te kako je nužno istražiti asteroid koji bi mogao postati globalni izvor metala. Prema planu za kojeg se zainteresirala NASA, već 2023. godine prve ekspedicije mogle bi početi istraživati asteroid, a sedam godina kasnije mogu se očekivati prvi rezultati koji bi odlučili isplativost eksploatacije.