PREDIZBORNA SLAGALICA

Narodnjaci kemijaju: Sprema se strelovit uspon Anke Mrak Taritaš

14.07.2016 u 14:20

Bionic
Reading

Međimurski župan Matija Posavec, predsjednik Središnjeg odbora HNS-a, nije u četvrtak mogao potvrditi, ali ni opovrgnuti šuškanja da će bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš na izbore ići kao 3. na listi Narodne koalicije u 6. izbornoj jedinici, čime bi osigurala mandat u Hrvatskom saboru. Takav prijedlog, međutim, Posavcu se ne čini lošim

Pozicija Anke Mrak Taritaš pokazala se osobito problematičnom u dogovaranju tzv. sigurnih zastupničkih mandata HNS-a, nakon što se ulaskom HSS-a u koaliciju zagužvalo na izborim listama. S obzirom na to da je na izborima prošle godine ulazak u Sabor izborila s 8. mjesta u 2. izbornoj jedinici zahvaljujući preferencijalnim glasovima, pri čemu je prag od 10 posto prebacila za ciglih 0,91 posto, tako niska pozicija ocjenjuje se previše rizičnom za rujanske izbore, kada se može očekivati i slabiji izlazak tradicionalnih narodnjačkih birača na sjeverozapadu Hrvatske.

Čelnici HNS-a i SDP-a danas nastavljaju intenzivne pregovore o zajedničkom nastupu, potaknute škrtom ponudom SDP-a svom dugogodišnjem koalicijskom partneru, iako će se sporazum Narodne koalicije u sastavu SDP - HNS - HSS - HSU nesumnjivo okruniti u subotu. Svečano potpisivanje upriličit će se u Čakovcu, a prvi čovjek Međimurske županije za tportal najavljuje da će se idućeg tjedna, na sjednici Predsjedništva HNS-a, donijeti odluke o HNS-ovim kandidatima na izbornim listama. O rješenju za mandat Anke Mrak Taritaš nije čuo. 

'O tome ništa ne znam. Ako je bilo kakvih dogovora, nisam u njih bio uključen. To mi je nova informacija, ali prijedlog nije loš', kazao je Posavec za tportal.

Zanimljivo je da ništa o tom prijedlogu ne zna ni Anka Mrak Taritaš, koja je na pitanje je li istina da će biti na 3. mjestu u 6. izbornoj jedinici SMS-om odgovorila sljedeće: 'Nemam pojma ništa o tome. Iskreno, ne znam.'

Kad bi Predsjedništvo odlučilo da na 3. mjesto u 6. izbornu jedinicu ide Anka Mrak Taritaš, postavilo bi se pitanje što s jednim od najaktivnijih HNS-ovih saborskih zastupnika Goranom Beusom Richemberghom, koji je na tom mjestu bio na izborima lani. Jedno od rješenja u tom bi slučaju moglo biti da se Beusa smjesti na neko niže mjesto na toj listi (na prošlim izborima HNS je imao i 13. mjesto na listi u 6. izbornoj jedinici) te da u slučaju pobjede Narodne koalicije Anka Mrak Taritaš ode u Vladu, a Beus onda bude povučen kao njena zamjena u Sabor.

Goran Beus Richembergh šuškanja da bi moglo doći do nove križaljke u 6. izbornoj jedinici nije želio komentirati, poručivši samo kako će sve odluke donijeti Predsjedništvo HNS-a sljedeću srijedu.

SDP i HNS izgladili nesporazum?

Nakon što je varaždinski župan Predrag Štromarzaprijetio da će HNS izaći iz koalicije zbog ponašanja SDP-a oko sastavljanja lista, čini se da je na izravnim pregovorima dogovor ipak postignut. Posavec kaže da su razgovori 'vrlo ugodni i srdačni'.

'Nije bilo nikakve drame ni velike svađe između nas. S obzirom na to da je prekosutra potpisivanje sporazuma, usuglašavamo posljednje finese. Bit će sve u redu', uvjerava Posavec. Potvrdio je da je dogovoreno sedam ulaznih mjesta za HNS, s tim da, naravno, postoji potencijal da se preferencijalnim glasovima osigura još pokoji mandat.

'Činjenica jest da kad postoji sinergija više stranaka, u ovom slučaju SDP-a HNS-a i HSS-a, ona sukladno D'Hondtovoj metodi može osigurati više mandata. Sve tri stranke imaju koristi od boljih izbornih rezultata i više glasova na svakoj listi, a u konačnici tu je onda i korist za Hrvatsku koja na taj način dobiva stabilnost na političkoj sceni', rekao je Posavec.

Potvrdio je da je do talasanja među SDP-om i HNS-om vjerojatno došlo zbog manjka komunikacije. 'Žao mi je zbog toga da se u javnom prostoru, među građanima, moramo opet baviti nekim takvim stvarima, ali rješenje smo postigli unutar 24 sata', zaključio je Posavec.

I u SDP-u potvrđuju da je s HNS-om sve riješeno te da su kamen spoticanja bili samo mandati HNS-a u 3. izbornoj jedinici. Naime, prema riječima HNS-ovaca SDP im je u toj izbornoj jedinici nudio samo pet mjesta, no na jučerašnjim pregovorima dogovoreno je da ipak dobiju u šest mjesta na listi.