REFERENDUM O IZBORNOM SUSTAVU

Narod odlučuje: Objavili da su prikupili 280 tisuća potpisa i obrušili se na GONG

24.05.2018 u 20:28

Bionic
Reading

Zvonimir Troskot iz Građanske inicijative 'Narod odlučuje' ponovo je uputio apel ministru uprave Lovri Kuščeviću da hitno reagira po pitanju navodnih kršenja građanskih prava građanima Rijeke, Samobora, Osijeka i Zagreba. Nezadovoljni su jer u tim gradovima lokalne vlasti nisu izašle u susret predstavnicima Inicijative 'Narod odlučuje' koja prikuplja potpise za raspisivanje referendum o promjeni izbornog zakona.

'Do današnjeg dana ministar Kuščević nije se ni jednom riječju obratio građanima niti je poduzeo ijedan postupak kojim bi pokazao da je čuo ovaj apel i da će institucija koju vodi poduzeti sve što je potrebno da svim građanima omogući Ustavom zajamčeno pravo jednakosti. Ministar se odlučio na punu ignoranciju svojih građana', poručio je Troskot, priopćili su iz te Inicijative. Također Troskot je prozvao i nevladin sektor.

'Umjesto da zaštiti građane u njihovom trajno opstruiranom pokušaju da ostvare najveći mogući stupanj demokratskog izjašnjavanja – referendum, GONG je svojim priopćenjem odlučio štititi institucije koje postupaju protuzakonito. GONG-ov naputak o tome kako prikupljanje potpisa učiniti nepravilnim držimo direktnim povodom niza istovremenih provokacija koje su se u gradu Zagrebu dogodile danas', kazao je Troskot pojasnivši kako Građanska inicijativa Narod odlučuje konstantno prima dojave volontera o velikom broju istovremenih provokacija na više lokacija u gradu Zagrebu.

'Volonterima najčešće prilaze ljudi koji žele potpisati za nekog drugog ili čak dolaze s listom nekoliko OIBa, što naši volonteri - koji su prošli edukaciju o pravilnom postupku prikupljanja potpisa - dakako odbijaju i odmah preko svojih koordinatora prijavljuju u našu bazu', naveo je Troskot.

Zvonimir Troskot je otkrio da je Inicijativa prikupila oko 280 000 potpisa zaključno sa srijedom za referendum o promjeni izbornog sustava.

  • +2
Građanska inicijativa Narod odlučuje o ograničavanju prava na referendum Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL