ĐIR PO SPLITU

Narkomani u kolicima vozali mrtvog prijatelja

14.05.2009 u 09:17

Bionic
Reading

Ante Martedić (49) zvan Kančo i Ankica Đokić (46), poznata kao Dijana, na Općinskom sudu u Splitu su nepravomoćno osuđeni na 14 odnosno 18 mjeseci zatvora jer su, među ostalim, 2003. godine u Getu premještali u karijoli po gradu mrtvo tijelo poznanika Krunoslava Šokičića (43) koji je dva dana ranije od predoziranja drogom preminuo u njihovu stanu nakon zajedničkog konzumiranja heroina

Time su počinili kazneno djelo povrede mira pokojnika ili oskvrnuli tijelo. Kako su mu radi konzumacije heroina na raspolaganje 24. studenog dali stan, iako je već bio vidno pijan i pod utjecajem marihuane, optuženi su i da su iz nehaja prouzročili njegovu smrt. Sljedećeg jutra, 25. studenog, Ankica je bila ta koja je prva primijetila da je Krunoslav mrtav, piše Slobodna Dalmacija

Ispričala je kako joj je bilo dovoljno vidjeti njegovo lice da joj bude jasno da je preminuo od predoziranja jer je takve slučajeve u svom narkomanskom stažu vidjela već više puta.

Prisjetila se kako je noć ranije prva uzela svoju dozu heroina, te kad ju je počelo “mantati”, Krunoslava i Antu odmah je upozorila da se radi o čistoj drogi bez puno primjesa, te da pripaze.

Ante i Ankica odlučili su kako neće zvati policiju, već su mrtvom Krunoslavu uzeli “American” kreditnu karticu te ga “olakšali” za dvije tisuće kuna.

Mrtvo tijelo nisu micali iz stana sve dok nakon dva dana nije počelo smrdjeti zbog truležnih promjena. Ankica je 27. studenog lice pokojnika zamotala u ručnik i plahtu, te pleteni šal jer je Kančo kazao da ga ne može gledati, a što je poslije na sudu obrazlagao da ga je želio pamtiti onakvog kakav je bio za života.

Tada su optuženici zajedno u deku zamotali mrtvo tijelo i vezali ga na jednoj strani elektrokabelom, a na drugoj kabelom od antene. Vukli su ga niza stubište, pri čemu je glava preminulog udarala o stube.

U portunu su ga usred noći stavili u karijolu, prebacili ga do Nepotove ulice i izbacili između kućnih brojeva 4 i 6, gdje je leš ujutro pronađen. Kada je po njih došla policija, bili su osumnjičeni za ubojstvo jer su zbog udaranja pokojnikove glave niza stube nastale brojne ozljede.

Završili su iza rešetaka. Zbog optužbe za teško ubojstvo, bio je pokrenut istražni postupak pred Županijskim sudom u Splitu, no koji je prekinut kada je vještačenjem dokazano da su ozljede na glavi nastale nakon smrti, što su utvrdili splitski patolozi, te potvrdio Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Tada su optužbe protiv njih bitno ublažene, te je optužnica zamijenjena optužnim prijedlogom.