problemi novog predsjednika

Narko obračun u Meksiku: Šest policajaca ubijeno, jedan ozlijeđen

04.12.2018 u 07:18

Bionic
Reading

Šest meksičkih policajaca ubijeno je u ponedjeljak u zapadnoj meksičkoj državi Jalisco, priopćile su vlasti, u jednom od najkrvavijih napada na sigurnosne snage zadnjih mjeseci, koji se dogodio u prvom tjednu nakon preuzimanja vlasti novog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora

Državno odvjetništvo Jalisca objavilo je na twitteru da je šest policajaca ubijeno, a jedan ozlijeđen u pucnjavi u općini La Huerta na obali Tihog oceana, samo nekoliko dana nakon napada na američki konzulat u Guadalajari, glavnom gradu države na obali Tihog oceana.

Glasnogovornica Državnog odvjetništva rekla je kako nije jasno tko je odgovoran za ubojstva, ali područje gdje se dogodila pucnjava poznato je kao teritorij kojim vlada Jalisco kartel nove generacije, jedna od najmoćnijih narko-bandi u Meksiku.

La Huerta graniči s općinom Villa Purificacion, gdje su u svibnju 2015. članovi Jalisco kartela nove generacije srušili vojni helikopter tijekom neuspjelog pokušaja zarobljavanja vođe bande Nemesia Oseguera Cervantesa 'El Mencha', bivšeg policajaca kojeg smatraju trenutno najopasnijim narko-bosom na svijetu.

U subotu su dužnosnici izvijestili da istražuju napad granatom na američki konzulat u Guadalajari. U napadu nitko nije ozlijeđen, a dogodio se nekoliko dana prije nego što je novi guverner Jalisca Enrique Alfaro preuzeo dužnost.

  • +15
Donald Trump potpisao novi trgovinski sporazum s Kanadom i Meksikom Izvor: Profimedia / Autor: Polaris/Sipa

Andres Manuel Lopez Obrador, prvi lijevi predsjednik u novijoj povijesti Meksika, službeno je preuzeo dužnost u subotu, a najavio je da će mu najveći prioritet biti prekidanje nasilja narko-kartela, u kojem je tijekom zadnjih dviju vlada stradalo na desetke tisuća Meksikanaca.