traži se stalni smještaj

Napuštena djevojčica će vikendima biti jedino dijete u 'Slavi Raškaj'

29.09.2023 u 09:45

Bionic
Reading

Djevojčica (6) s autizmom, čija je majka na dugotrajnom liječenju, otac na nepoznatoj adresi, a nitko od šire obitelji ne može preuzeti skrb, jedino je dijete predškolske dobi u centru "Slava Raškaj", a ovog vikenda bit će jedino dijete u cijeloj ogromnoj zgradi u zagrebačkoj Nazorovoj ulici, piše u petak Jutarnji list.

Potvrdila je to Jutarnjem listu Jelena Grabovac, ravnateljica Centra. Do kada tako? - Mi imamo prije svega djecu osnovnoškolske i srednjoškolske dobi. Preko vikenda se ustanova obično zatvara i nemamo nikoga na smještaju. Međutim, mi smo registrirani i za krizni smještaj, Ministarstvo je donijelo odluku da se djevojčica smjesti k nama, i ona je dobro i kvalitetno zbrinuta.

Organizirali smo se u smjene, pa joj ni preko vikenda neće ništa nedostajati. Organizirali smo odgajatelja, medicinsku sestru, psihologa, rehabilitatora, sve ostale potrebne službe, kao i rad kuhinje - nabraja ravnateljica.

Svi će ti stručnjaci i kuhinja raditi kako bi skrbili o jednom djetetu u ustanovi koja, bez obzira za što bila registrirana, očigledno ne služi trajnom smještaju niti ima iskustva u skrbi o tako maloj djeci s teškoćama.

Do kada će moći tako? - Gledajte, mi ćemo se brinuti o djetetu sve dok Ministarstvo ne izmijeni odluku. Naravno da nismo idealan trajni smještaj te da nadležni područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad intenzivno radi da bi joj našao najbolje moguće rješenje, ali dok je kod nas, ništa joj neće nedostajati - poručuje ravnateljica.

No, iz odgovora Ministarstva ne proizlazi da smatraju da ovaj smještaj nije baš adekvatan, piše novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.