kaos za nautičare

Napokon riješen misterij zašto orke napadaju brodove

27.05.2024 u 23:03

Bionic
Reading

Morski biolozi otkrili su zašto orke, zvani i kitovi ubojice, napadaju brodice i jahte kod Gibraltara, a čini se da to rade - iz dosade

Orke uzrokuju kaos za nautičare od 2020., od kada su se zabijali u kormila više od 600 brodova te su uzrokovali potonuće mnogih od njih. Morski biolozi sada su otkrili da bi njihovo naizgled agresivno ponašanje zapravo moglo biti samo djelovanje iz dosade među vrlo inteligentnim životinjama, piše Daily Mail.

U izvješću objavljenom u petak, biolozi, vladini dužnosnici i drugi morski predstavnici rekli su da su kormila čamaca glavna igračka za orke u otvorenim vodama. Istraživači vjeruju da je iznenadna moda napada na brodove započela oko 2019. nakon brzog porasta plavoperajne tune – koja je glavni izvor hrane za orke. Naime, zbog obilja hrane, orke su manje vremena provodile u lovu, što im je ostavilo previše slobodnog vremena. Iako razlog zašto su napadi počeli nije službeno potvrđen, morski biolozi vjeruju da je započeo kada se jedan kit tinejdžer igrao kormilom pred svojim vršnjacima i tako stvorio trend.

'Možda je taj pojedinac dotaknuo kormilo i osjetio da je zabavno igrati se njime. I, nakon igranja, počeo je propagirati ponašanje među grupom sve dok ono nije postalo rašireno kao sada', rekao je za Washington Post Alex Zerbini, koji predsjeda znanstvenim odborom pri Međunarodnoj komisiji za kitolov. Napade na brodice i jahte potaknula je skupina od 15 uglavnom mladih kitova - u dobi od pet do 18 godina - koji su polako prilazili brodovima da bi navodno nježno gurnuli nos o kormilo. Primijećeno je da odrasle ženke u tom području u vrijeme napada 'drže na oku svoju djecu koja se zapravo igraju', rekla je Naomi Rose, viša znanstvenica u iz Instituta za dobrobit životinja za The Post.

  • +3
Ilustrativna galerija/Kitovi ubojice Izvor: Profimedia / Autor: VALERY HACHE / AFP / Profimedia

U 2019. orke su se suočile s nestašicom hrane jer se populacija njihovog primarnog izvora hrane, plavoperajne tune, smanjila, zbog čega su većinu vremena provodile loveći i jedući hranu koju su našli. Ali nakon što se populacija plavoperajne tune sljedeće godine oporavila, orke više nisu morale provoditi sve svoje vrijeme loveći hranu, što im je ostavilo puno slobodnog vremena.

'More je vrlo dosadno mjesto za životinje. Zamislite da ste pas ili neki drugi sisavac, možete komunicirati s predmetima oko sebe. Ali u moru orke nemaju mnogo toga za interakciju, pa se igraju s kormilima', rekao je za USA Today Renaud de Stephanis, predsjednik CIRCE (Conservation, Information and Research on Cetaceans), organizacije posvećene očuvanju morskog života. U izvješću se navodi i da se kitovi ubojice znaju igrati s drugim predmetima ili životinjama u moru, ali i da u nekim slučajevima mogu pretjerati i ubiti predmet svoje zabave.

sve osim nogometa

Učitavanje...