PROSVJED PROTIV TUNELA LOBAU

Napeto u Beču: Policija rasturila klimatski prosvjed, privodi aktiviste koji prijete da će se vezati lancima

01.02.2022 u 11:15

Bionic
Reading

Klimatski aktivisti u glavnom gradu Austrije već mjesecima prosvjeduju protiv izgradnje tunela Lobau na bečkoj obilaznici, koji je Beč odlučio izgraditi na području zaštićene flore i faune unatoč najavljenoj zabrani savezne ministrice zaštite okoliša

Aktivisti iz pokreta 'Lobau ostaje', koji od ljeta skvotiraju na gradilištu obilaznice u bečkom okrugu Donaustadt, u utorak ujutro izvijestili su da je policija počela s uhićenjima prosvjednika. Uhićeno je najmanje šest osoba, tvrdi gradska vijećnica Zelenih Judith Pühringer za Der Standard.

Akciju je potvrdila i policija, koja tvrdi da se sve odvija mirno, no nakon jutrošnjih uhićenja zabilježen je pojačan dolazak aktivista na lokaciju prosvjeda. Oni se, prema tvrdnjama aktivistice Lene Schilling, planiraju vezati lancima za ogradu gradilišta.

Prosvjed u Beču protiv izgradnje tunela kroz park prirode Lobau Izvor: Profimedia / Autor: Franz Perc / Alamy / Alamy / Profimedia

'Miroljubivo se zalažemo za klimatski zaokret u mobilnosti i borimo se za svačiju budućnost. Umjesto da raspravlja o rješenjima, gradonačelnik Ludwig šalje policiju i prisilno nas deložira. Nevjerojatno je to kako SPÖ i Neos štite interese mladih ljudi gomilanjem automobila', rekla je Schilling.

Grad Beč tvrdi da već mjesecima razgovorima s prosvjednicima pokušava naći miroljubivo rješenje, no nisu uspjeli.

Kako smo ranije pisali, ministrica zaštite okoliša Leonore Gewessler (Zeleni) objavila je da to državno ministarstvo neće dati potrebne dozvole za izgradnju tunela Lobau. Međutim Beč, u kojemu je na vlasti koalicija socijaldemokrata iz stranke SPD i liberala Neos, odlučio je na svoju ruku graditi gradsku obilaznicu uz podršku susjedne republike Donje Austrije, u kojoj su na vlasti demokršćani iz ÖVP-a.