JUTARNJA UHIĆENJA

Napeto na Kosovu: Specijalci upali na sjever zemlje, Vučić sazvao hitnu sjednicu

23.11.2018 u 09:55

Bionic
Reading

Pripadnici specijalne kosovske policije ROSU ušli su rano jutros na sjever Kosova, prenose mediji. Uhićene su četiri osobe - tri u vezi sa slučajem ubojstva Olivera Ivanovića i još jedna zbog suprotstavljanja policijskim službenicima.

Kako za N1 kaže novinarka portala KoSSev Milica Andrić, među uhićenima je policajac koji je suspendiran zbog prikrivanja dokaza u vezi s ubojstvom Olivera Ivanovića, bivšeg srpskog političara s Kosova.

<<< Kome je smetao ubijeni srpski političar, i što nakon svirepog atentata čeka Kosovo? >>>

Glasnogovornik policije Daut Hodža potvrdio je za KoSSev da su tri osobe uhićene u vezi s istragama predmeta Ivanović i četvrta koja se suprotstavila policijskim službenicima.

Srpska TV postaja Prva javila je rano jutros da je u okviru akcije, ROSU upao u zgradu u kojoj živi Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste koja zastupa Srbe u kosovskom parlamentu, ali da ga u tom stanu nisu zatekli. Za vrijeme te akcije čuli su se rafalni pucnji, a sirene za opasnost su se oglašavale na svakih nekoliko minuta.

Radoičića je, inače, Oliver Ivanović nekoliko dana prije nego što je ubijen prokazao kao 'gospodara mraka na Kosovu'.

U Predsjedništvu Srbije je u 8 sati počeo hitan sastanak na poziv predsjednika Aleksandra Vučića. Sastanku prisustvuju direktor Ureda za Kosovo Marko Đurić, ministar obrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović. Došli su i ministar i direktor policije, Nebojša Stefanović i Vladimir Rebić, kao i šef BIA Bratislav Gašić.

Predsjednik Srpske liste Igor Simić ocijenio je da su uhićenja pod sumnjom za ubojstvo Ivanovića "brutalna laž jer pokušavaju zamaskirati zatrašivanje građana". "Svi su uhićeni po istom scenariju, uz upotrebu sile, prijetnje i zastrašivanje", rekao je Simić. Gradonačelnik sjeverne Mitrovice Goran Rakić izjavio je za RTS da je riječ o još jednom pritisku na Srbe i da bi bilo sukoba da se ROSU nije povukla. Tijekom akcije u sjevernoj Mitrovici upalile su se sirene za opasnost, a ljudi su izašli na ulice.