STRUČNJAK ANALIZIRA

Kome je smetao ubijeni srpski političar, i što nakon svirepog atentata čeka Kosovo?

16.01.2018 u 19:37

Bionic
Reading

Nakon što je u utorak iz zasjede u Kosovskoj Mitrovici ubijen čelnik kosovskih Srba Oliver Ivanović, zbog čega su ponovo prekinuti započeti pregovori u Bruxellesu, a naciji se hitno obratio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, događaje koji bi mogli raspiriti etničke tenzije za tportal je prokomentirao politolog Boban Stojanović s beogradskog Fakulteta političkih znanosti

Podsjetimo, Oliver Ivanović ubijen je u utorak ujutro sa šest hitaca, nakon čega je napadač pobjegao zapalivši pritom Opel Astru kojom se dovezao do poprišta.

Zbog ubojstva čelnika Srba na Kosovu i prvog čovjeka Građanske inicijative Sloboda, demokracija, pravda srbijanska delegacija prekinula je ponovo započete pregovore kosovskih Albanaca s kosovskim Srbima u Bruxellesu, a na izvanrednoj konferenciji naciji se obratio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Vučić je naglasio kako je Ivanovićevo ubojstvo teroristički čin te da neće dopustiti da se ubojica i nalogodavac izvuku, dodajući da je već upućeno pismo tijelima EULEX-a sa zahtjevom da u istrazi sudjeluju i istražitelji iz Beograda kako bi se izbjegle manipulacije.

'Tko god da je izveo ovo ubojstvo, napao je prije svega obitelj Ivanović, pa srpski narod na Kosovu i Metohiji i Srbiju u cjelini', zaključio je Vučić.

Ivanovićevo ubojstvo odjeknulo je u čitavoj regiji, a prema mišljenju politologa Bobana Stojanovića s beogradskog Fakulteta političkih znanosti, nemili događaj samo će pojačati ionako zakuhale etničke tenzije na Kosovu i Metohiji te dodatno destabilizirati regiju.

  • +6
Prosvjedi nakon sporazuma Srbija-Kosovo Izvor: Reuters / Autor: Reuters

'Ubojstvo čelnika kosovskih Srba ponajprije će ostaviti traga na ionako podijeljenoj Kosovskoj Mitrovici, a potom i na čitavom Kosovu te Srbiji. Ubojstvo je već urodilo plodom pa su prekinuti pregovori kosovskih Albanaca i Srba u Bruxellesu, a može se pretpostaviti kako će tenzije između dva naroda i nadalje rasti', mišljenja je dobar poznavatelj prilika na Kosovu.

Stojanović, također, ističe kako trenutna situacija začinjena novim nasiljem pokazuje da se za Kosovo ne nazire rješenje.

Kome pak odgovara Ivanovićevo ubojstvo, tportalov sugovornik se nije usudio dubinski analizirati.

'Radi se o poprilično teškom pitanju. Činjenica je kako je Ivanović bio faktor koji nije u potpunosti odgovarao dvjema stranama zbog svoje umjerenosti. Dodatnu sumnju u one koji stoje iza njegovog ubojstva bacaju i optužbe na njegov račun da je sudjelovao u ratnim zločinima tijekom sukoba na Kosovu', smatra beogradski politički analitičar, podsjećajući kako protiv Ivanovića nije pronađen nijedan relevantan dokaz te je on zbog toga u pritvoru štrajkao glađu.

Prema Stojanoviću, rasvjetljavanje ubojstva jednog od ključnih političara na sjeveru Kosova većinom naseljenog Srbima trebalo bi tražiti i unutar kriminalnih skupina i struktura na sjeveru Kosova koje se predstavljaju kao politički aktivisti, a kojima je itekako smetala Ivanovićeva umjerenost te poziv na dijalog.

  • +7
Aleksandar Vučić održao konferenciju povodom ubojstva Olivera Ivanovića Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

O tim kriminalnim skupinama nedavno je progovorio i ubijeni Ivanović te je prošlog rujna u razgovoru za tjednik Vreme izjavio kako se Srbi na Kosovu 'ne boje Albanaca, već svojih sunarodnjaka – lokalnih nasilnika koji se voze u terencima bez registracijskih oznaka', a kojima je smetalo njegovo političko djelovanje.

'To su kriminalne strukture povezane s politikom i u kojima vlada paničan strah od naše kandidature. Za nekoga tko ima infrastrukturu, tko raspolaže ogromnim novcem i ima podršku Vlade Srbije, naša mala stranka ne bi trebala predstavljati problem. Oni međutim znaju što narod misli o njima i boje se da će izgubiti ako građani budu imali alternativu. Na prošlim lokalnim izborima alternative nije bilo. Ja sam bio u zatvoru, a Dragiši Miloviću sa zajedničke kandidacijske liste netom prije kandidature zapaljen je automobil pa se nije kandidirao. Sad su u panici', zaključio je u tom razgovoru Ivanović, vjerojatno ne sluteći kako će i sam biti žrtva političko-kriminalnih spletki na trajnožarećem Kosovu.