francuski otok

Napeto na Korzici; sukobi s policijom prerasli u urbani gerilski rat

14.03.2022 u 13:39

Bionic
Reading

Napetost ne jenja na Korzici, francuskom otoku, gdje su slogani "Francuska država je ubojica" obilježili skup potpore Yvanu Colonni u nedjelju u Bastiji, jedanaest dana pošto je u zatvoru napadnut borac za korzičku neovisnost osuđen za ubojstvo prefekta Claudea Erignaca

"Liberta, liberta!", izvikivali su sudionici, među kojima je bilo svih dobnih skupina većinom odjevenih u crno, s brojnim korzičkim zastavama.

Bilo ih je 7.000 po procjeni policije, a 10.000 po procjeni organizatora skupa.

Bijes je izmakao kontroli s dolaskom povorke pred zgradu policije, gdje su se redarstvene snage sukobile s dvjesto do tristo maskiranih prosvjednika, od kojih su neki bili opremljeni plinskim maskama. Policija je upotrijebila suzavac i vodene topove, a prosvjednici su na nju bacali molotovljeve koktele i kamenje.

Po najnovijem policijskom izvješću, 67 ljudi je ozlijeđeno, među njima 44 pripadnika policije. Nakon rastjerivanja povorke u kasnim poslijepodnevnim satima, policija se sukobila s posebno nasilnim skupinama mladih, što je s dolaskom noći preraslo u urbani gerilski rat.

Okršaji su trajali sve do 22.30 sati, navodi se u najnovijem priopćenju policije koja je pozvala "stanovnike u središtu Bastije da ne izlaze iz kuće".

Yvan Colonna, osuđen na doživotni zatvor za ubojstvo korzičkog prefekta Claudea Erignaca 1998., u komi je pošto ga je 2. ožujka napao zatvorenik osuđen za "terorizam".

Prosvjed na Korzici Izvor: Profimedia / Autor: Pascal POCHARD-CASABIANCA / AFP / Profimedia

Od tada su na poziv studenata, srednjoškolaca, nacionalističkih organizacija i sindikata zaredali prosvjedi na tom sredozemnom otoku.

U pozivu na nedjeljni skup tražila se "istina i pravda za Yvana, sloboda za domoljube i priznanje korzičkog naroda".

Francuska vlada je krajem tjedna pokušala smiriti situaciju objavivši da će premjestiti na otok drugu dvojicu osuđenika koji su sudjelovali u Erignacovu ubojstvu. No taj potez nije uspio smanjiti napetost.

Yvan Colonna koji je u zatvoru u Arlesu, na jugu Francuske, odavno traži da služi kaznu na Korzici, što mu nikad nije odobreno.

"Bude li nasilja, za to će biti odgovorna država. U sedam godina ništa se nije pomaklo, a u sedam dana nasilja stvari se mijenjaju. Nasilje je nužno", ocijenio je Antoine Negretti (29), sudionik prosvjeda.

Uoči prosvjednog okupljanja otkriveno je spremište s "oko 300 molotovljevih koktela" u javnom prostoru u Bastiji, rekao je glavni odvjetnik Arnaud Viornery.