ŽUSTRO U SABORU

Napali Josipovića jer nije dao za osobe s invaliditetom

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 03.12.2014 15:25
  • Objavljeno 03.12.2014 u 15:25
Đurđica Sumrak

Đurđica Sumrak

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ-ova saborska zastupnica Đurđica Sumrak prozvala je u srijedu predsjednika Republike Ivu Josipovića za neosjetljivost na probleme s kojima se susreću učenici s invaliditetom

Sumrak je izrazila žaljenje što Vlada u utorak nije prihvatila ni jedan amandman na državni proračun akademika Željka Reinera (HDZ), pa ni one za obrazovanje osoba s invaliditetom. Predloženi amandmani, kaže, odnosili su se na 'kakvih četiri milijuna kuna koji bi se skinuli Uredu predsjednika'.

'Gospodin Josipović najmanje je pokazao u ovom času senzibilitet', rekla je Sumrak, po kojoj je predsjednik sam trebao reći da se njegovu Uredu skinu ta sredstva i da 'idu u svrhu boljeg života svim mladim osobama s invaliditetom'.

'Ali gospodin Josipović nije reagirao, niti je (reagirao) u ovom problemu asistenata u nastavi', ustvrdila je HDZ-ova zastupnica u raspravi o izmjenama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Predsjednik Sabora Josip Leko upozorio ju je da 'ovo nije predizborni skup' i da se ne bavi time.


Josipović je predsjednik, ne kandidat, u Uredu ima i savjetnicu za osobe s invaliditetom, pa sam očekivala da će prvi reagirati na problem s asistentima, a vidimo da nije, uzvratila je Sumrak. Da saborsku govornicu koristi za predizbornu kampanju, Sumrak su spočitnuli i Boris Blažeković (HNS) i Hrvoje Nekić (SDP) koji je proziva i za 'skupljanje jeftinih političkih poena'.

Meni ovdje ne treba držati predizborni skup, a vama nema pomoći, uzvratila mu je Sumrak, zamjerajući mu što "ukazivanje na one koji bi trebali rješavati probleme" vidi kao predizborni skup. Iz SDP-a poručuju da proračunom nisu dirana prava osoba s invaliditetom.

Prava nisu dirana, dapače, povećan je proračun pravobraniteljice za osobe s inavliditetom, uzvratila je Ana Komparić Devčić (SDP). Osobama s invaliditetom, poručuje, ne treba naša empatija, nego naša akcija, a to je ponuđeni zakon čiji je cilj vratiti osobe s invaliditetom u tržište rada.

Cilj izmjena Zakona o zapošljavanju osoba s invaliditetom, obveza je kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom i u realni sektor. Od te obveze izuzeta su strana diplomatska i konzularna predstavništva, a predviđa se izuzeti i predstavništva stranih osoba. Poslodavac obvezu kvotnog zapošljavanja može ispuniti i na zamjenski način, odnosno sklapanjem ugovora o poslovnoj suradnji, kao i primanjem na praksu učenika s teškoćama u razvoju, studenata s invaliditetom.

Kvote propisane u zakonu vjerojatno ćemo revidirati u jednu jedinstvenu kvotu koja će biti bitno manja od šest posto i nešto veća od dva posto, najavio je ministar rada Mirando Mrsić. Ministarstvo treba imati zaposleno osam osoba s invaliditetom, a ima tri, odgovorio je ministar zastupnici Sumrak.

Koliko je takvih osoba zaposleno u Saboru, pita nezavisni Branko Vukšić Branko Hrg (HSS) propituje pak senzibiliziranost Sabora za probleme osoba s invaliditetom s obzirom da jedva trećina zastupnika sjedi na raspravi o zakonu.

Prijavljeno je osam klubova, četiri zastupnika, bilo je već 15 replika i odgovora što statistički upućuje na veliku zainteresiranost, odgovorio je Leko.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!