talibani zanijekali umiješanost

Napadači ubili 25 osoba u hramu sikha u Kabulu

25.03.2020 u 12:09

Bionic
Reading

Neidentificirani napadači u srijedu su u vjerskom kompleksu sikha u glavnom gradu Afganistana pobili 25 osoba prije nego što su ih snage sigurnosti ubile, objavile su vlasti

Oružani napadači držali su oko 150 pripadnika zajednice sikha kao taoce nakon što su napali njihov hram u Kabulu, rekao je član parlamenta koji predstavlja zajednicu Narender Sing Kalsa. Kalsa je rekao da su većina talaca žene i djeca koji su se okupili na jutarnjoj molitvi.

Nekoliko sati nakon ranojutarnjeg napada glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Tariq Arian objavio je da su svi napadači ubijeni.

Prema ministarstvu 25 osoba koje su se zatekle u vjerskom kompleksu ubijene su, osam je ranjeno, a 80 spašeno.

Kalsa je kazao da su tri bombaša samoubojice ušla u kompleks i započela napad.

Talibani su zanijekali umiješanost u napad.

Sikhi u Afganistanu su vjerska manjina i u prošlosti su bili izloženi ciljanim napadima. Krajem 1980-ih bilo ih je oko 500.000.

U 2018. godini u samoubilačkom napadu Islamske države u istočnoj pokrajini Nangarhar ubijeno je najmanje 19 ljudi, od kojih su većina bili pripadnici zajednice sikha.

Nakon smrtonosnog napada, mnogi članovi zajednice odlučili su napustiti Afganistan.

Trenutno nema više od tisuću ljudi iz te vjerske zajednice u gradu Kabulu, Nangarharu i jugoistočnoj pokrajini Ganizu, prema Honarjaru.