JEDAN OD NAJGORIH NAPADA U POVIJESTI SAD-a

Napadač mrtav nakon što je u masakru u gej klubu na Floridi ubio 50 i ranio 53 osobe

12.06.2016 u 10:16

  • +5

Pucnjava u Orlandu

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Steve Nesius

Bionic
Reading

Nepoznati napadač ubio je oko 50 osoba i ranio još 53 u masovnoj pucnjavi i talačkoj krizi u noći na nedjelju u gay friendly noćnom klubu Pulse u Orlandu u saveznoj američkoj državi Floridi u SAD-u, a osumnjičeni, koji nije iz Orlanda na Floridi, nađen je mrtav uz dva komada vatrenog oružja pored sebe i nekom vrstom eksplozivnog sredstva, objavio je šef lokalne policije John Mina kazavši da se ovaj incident može smatrati činom domaćeg terorizma. U Orlandu je proglašeno izvanredno stanje, a mediji u međuvremenu javljaju da je napadač američki građanin afganistanskog porijekla Omar Mateen iz Port St. Lucie

Da je napadač mrtav, policija grada Orlanda je objavila na Twitteru, kao i da je pucao u policajca kojega je spasila kaciga. Naime, devet policijskih časnika je sudjelovalo u pucnjavi i jedan je zadobio lakšu ozljedu oka.

Prema prvim informacijama, vjeruje da se je napadač, koji nije iz Orlanda, bio ekstremnih uvjerenja pri čemu se propituje i mogućnost povezanosti s Islamskom državom, ali policija i FBI su oprezni i naglasili su da istražuju različite tragove. No, jasno je da se ovaj incident može smatrati činom domaćeg terorizma, kazao je Mina.

Predsjednik Barack Obama naredio je saveznoj policiji da pruži svaku potrebnu pomoć policiji na Floridi koja istražuje napad u Orlandu, priopćila je Bijela kuća.

Obitelji osoba koje su bile u noćnom klubu u lokalnim bolnicama sa strahom čekaju vijesti o stanju svojih najmilijih, a očevici kažu kako su čuli da je ispaljeno najmanje 20 pa sve do 50 hitaca. Mediji javljaju da je napadač identificiran kao američki građanin afganistanskog porijekla Omar Mateen iz Port St. Lucie rođen 1986. godine te da je njegovao veze s Islamskom državom.

Vjeruje se da je u klubu bilo više od stotinu osoba, na fotografijama i video snimkama objavljenim na društvenim mrežama vide se deseci vozila hitne pomoći i policije ispred kluba dok se ozlijeđenima pruža pomoć na licu mjesta.


Dok je još trajala talačka kriza, lokalna policija je na svojem Twitteru objavila da ima ozlijeđenih i pozvala građane da se drže podalje od tog područja.



I na ostalim društvenim mrežama kruže informacije o pucnjevima koji su se čuli na tom području, a za eksploziju koja je odjeknula, policija je kazala da je riječ o kontroliranoj eksploziji pd nadzorom pirotehničara.

Na Facebooku je bila objavljena i informcija da je napadač koristio automatsku pušku, dok su drugi javljali da napadač ima i bombu.

Informaciju kako se strahuje da napadač ima i eksplozivnu napravu, na svojem je Twitteru bio objavio i novinar lokalne televizije Stewart Moore, a društvenim mrežama odmah se krenula širiti snimka ranjenih ljudi.



Klub Pulse objavio je prije nekoliko sati upozorenje na svojem Facebooku: 'Svi izađite van kluba i nastavite trčati', a svjedok, koji je uspio pobjeći iz kluba, kazao je da je napadač otvorio vatru i da je čuo vriskove drugih ljudi i kako viču da ima mrtvih.



U međuvremenu, objavljeno je i da se jedan drugi nepoznati napadač uputio na Pride u Los Angeles noseći municiju i eksploziv, no policija ga je uhitila i tvrdi da zasad ne postoji povezanost s napadom u Orlandu.