dovršena istraga

Napadač koji je u vlaku u Njemačkoj ubio dvoje, a ozlijedio pet osoba je od ranije osuđivani Palestinac

26.01.2023 u 15:48

Bionic
Reading

Napadač koji je u srijedu u lokalnom vlaku na sjeveru Njemačke nožem ubio dvije i ozlijedio pet osoba je Palestinac koji kao izbjeglica u zemlji živi od 2014., objavile su vlasti u četvrtak

Zasad je nepoznat motiv napadača, 33-godišnjeg Ibrahima A., Palestinca iz Pojasa Gaze.

Sedamnaestogodišnja djevojka i 19-godišnji mladić ubijeni su u napadu u srijedu poslijepodne u vlaku između Kiela i Hamburga.

"S obzirom na dinamični slijed događaja je još uvijek mnogo toga nejasno", rekla je ministrica unutarnjih poslova savezne pokrajine Schleswig-Holstein Sabine Suetterlin-Waack na izvanrednoj konferenciji za novinare u Kielu.

Njemački mediji prenoe da je Ibrahim A. više puta osuđivan zbog krađa, prevara i nanošenja teške tjelesne ozljede. Iz istražnog zatvora je na slobodu pušten prije šest dana.

Godine 2017. mu je odbijen zahtjev za azilom, ali je dobio zaštitu od protjerivanja.

Napad je uznemirio njemačku javnost i izazvao brojne reakcije.

Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) je pokrenula kampanju s plakatima u kojoj se njemačku ministricu unutarnjih poslova Nancy Faeser optužuje da ne čini dovoljno kako bi se iz Njemačke protjerali kriminalci bez prava na boravak.

Dnevnik Bild je kritizirao javni servis NDR koji u svom izvještavanju o incidentu odbija navesti nacionalnost počinitelja.