završnica utrke

U Sloveniji za 13. studenoga raspisan drugi krug predsjedničkih izbora

25.10.2022 u 15:57

Bionic
Reading

Slovensko Državno izborno povjerenstvo (DVK) raspisalo je u utorak drugi krug predsjedničkih izbora, koji će se održati 13. studenoga

Niti jedan od sedam kandidata u nedjeljnom prvom krugu predsjedničkih izbora nije dobio potporu veću 50 posto glasova birača pa će za izbor novog predsjednika biti potreban i drugi krug.

U završnici predsjedničke utrke natjecat će se kandidat oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Anže Logar i neovisna kandidatkinja, odvjetnica Nataša Pirc Musar, koji su u prvom krugu dobili najveću potporu birača. U prvom krugu Logar je dobio 33,96 posto potpore birača, a Nataša Pirc Musar 26,85 posto.

Glasanje će se održati 13. studenog od 7 do 19 sati na više od 3000 biračkih mjesta diljem zemlje, a prijevremeno glasovanje bit će moguće od 8. do 10. studenog. Podaci o biračkim mjestima za prijevremeno glasanje objavljeni su na stranicama DVK.

Već su istekli rokovi za podnošenje prijave za glasanje putem pošte iz inozemstva ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima za birače sa stalnim prebivalištem u Sloveniji koji će na dan glasovanja biti u inozemstvu. U inozemstvu će, kao i u prvom krugu glasovanja, biračka mjesta biti postavljena u 30 veleposlanstva odnosno konzulata u 26 zemalja.

Do drugog kruga izbora kandidate čeka još gotovo trotjedna kampanja, koja će trajati do 11. studenog u ponoć, kada počinje izborna šutnja.

Još nisu zaključeni konačni rezultati prvog kruga izbora jer će se nakon praznika 2. studenog prebrojavati glasački listići koji stižu poštom iz inozemstva.

Petogodišnji mandat novoizabranog predsjednika počinje 23. prosinca, a dan ranije mandat istječe dosadašnjem predsjedniku Borutu Pahoru. Prethodno će novoizabrani predsjednik prisegnuti pred slovenskim parlamentom, Državnim zborom.